Schotland met mijn oudste zoon, deel 2

door | mei 15, 2022

Na de overtocht met DFDS en twee overnachtingen in Edinburgh, met een bezoek aan The Vaults van de Scotch Malt Whisky Society, zat het eerste deel van onze trip er weer op. De koffers werden weer ingepakt en we vervolgden onze reis naar de tweede stad waar we zouden overnachten. Dumfries, de stad waar poëet Robert Burns een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht. Onderweg had ik nog een mooie tussenstop ingepland.

Inmiddels heeft Bram al wel een paar distilleerderijen gezien. Zo waren we met het gezin al bij Glann ar Mor in Bretagne, Stauning Distillery in Denemarken en keken we in Schotland al ooit globaal rond bij Glengoyne, Aberfeldy en Dalwhinnie maar vanwege zijn leeftijd was er van een echte tour nog niet eerder iets gekomen. Daar zou deze keer verandering in komen.

Op de route, of toch bijna, van Edinburgh naar Dumfries bevindt zich de Annandale Distillery. De huidige distilleerderij is pas sinds november 2014 weer in productie. De originele distilleerderij werd opgericht in 1836 en was lange tijd eigendom van Johnnie Walker. Begin jaren ’20 van de vorige eeuw werd de distillery gesloten en werden de originele stills verwijderd. Na 90 jaar leegstand werd de vervallen distillery in 2007 gekocht door David Thomson en Teresa Church en na een flinke investering weer compleet opgebouwd tot een werkende distilleerderij met de eerste spirit productie in het najaar van 2014. De historie is nog wel zichtbaar op het terrein.

De plaats waar de oude Annandale stills gestaan hebben

Vooraf had ik de Classic Tour geboekt bij de distilleerderij. Deze begon met een welkomstdrammetje in de oude Kiln-ruimte waar onze gids Iain zijn verhaal begon. Na een verhaal over de historie van de gebouwen en de wederopbouw van de distillery trokken we verder de productieruimte in. De prachtige, koperen, mashtun was net leeg en in de washbacks was net weer een nieuwe fermentatie gestart. Jammer genoeg was er bij ons bezoek geen distillatie aan de gang, een distillatie die overigens verloopt in die stills. De wash-still maakt de low-wines en die wordt verdeeld over twee spirit-stills die gelijktijdig draaien.

Na het bezoek aan de distillatieruimte bezochten we het warehouse. Daar begon het echte proeven van de producten van Annandale. Newmake spirit, zowel geturfd als ongeturfd, en de bijbehorende bottelingen Man o’ Words (unpeated, als eerbetoon aan Robert Burns) en Man o’ Sword (peated, als eerbetoon aan Robert the Bruce). Als chauffeur gingen mijn drammetjes natuurlijk in sampleflesjes maar Bram mocht er wel al van genieten. Na de tour kregen we in het visitor center nog de mogelijkheid een paar vintages te proeven. Ook hiervan ging een sample mee naar huis dus binnenkort zal er nog een blog gaan verschijnen over de verschillende varianten. Bram heeft in ieder geval vast kunnen genieten van zijn eerste tour en om die goed af te sluiten mocht hij van mij zijn eigen 35cl flesje bottelen als aandenken aan dit bezoek.

Bram vult zijn eigen flesje

We reden door naar Dumfries en na het inchecken in het hotel liepen we nog even de stad in. Vooraf had ik al een restaurant opgezocht maar dat bleek voor die avond al vol te zitten. Dan maar reserveren voor de laatste avond van de reis. Verder bleek er in de stad niet echt iets te doen en dus liepen we terug naar het hotel om daar een prima maaltijd te nuttigen. Tijd voor een goede nachtrust want de volgende dag zou er weer een druk programma volgen. Daarover meer in het volgende deel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *