Een kleine wereld

door | november 2, 2020

November 2014, onze eerste whiskyreis. Het bezoeken van distilleerderijen ligt dan voor de hand, uitgenodigd worden voor een diner natuurlijk niet! Peter schreef dit artikel over ons bezoek aan verre “schoonfamilie” die toevallig in Elgin woont.


Het verhaal begint eigenlijk al een paar maanden terug. Winifred, een soort van ‘stieftante’ van mijn vriendin Yvonne, woont met haar man Alistair Watt in Schotland. Zo nu en dan spreken Winifred en Yvonne elkaar via Facebook en al snel ging er ook een gesprek over ons bezoek aan Schotland. We moesten maar eens op bezoek komen als we in de buurt zouden zijn.

Een paar weken voor ons reisje, spreekt Winifred mij aan via de FB chat. Ze had de Whisky Oss pagina bekeken en zag daar een blog over Whisky van Gordon & Macphail. In dit gesprek kwam naar voren dat Alistair tot zijn pensioen heeft gewerkt bij G&M. Daarbij kwam ook nog eens dat G&M gevestigd is in de woonplaats van de familie Watt, namelijk Elgin. Laat dat dan toevallig de plaats zijn waar Jeroen en ik een B&B hadden geboekt. Als ik haar dat vertel, worden we direct uitgenodigd om te komen eten en wat van de Whisky’s in huis te komen proeven.

En zo werden wij dus een week geleden met open armen ontvangen in huize Watt.
Jeroen en ik hebben deze lieve mensen nog nooit eerder ontmoet, maar bij de kennismaking voelt het direct erg goed! Als dank overhandigen wij een mooie fles zeer oude graan genever van Zuidam Distillers BV, een echt Nederlands distillaat.

Als we zitten wordt er een fles bubbels geopend en de gesprekken komen snel los. Al snel gaat het over Whisky en nog voor het eten wordt de 81 jarige Alistair zo enthousiast dat hij zijn Whisky collectie maar eens gaat uitstallen. Een paar prachtige oude bottelingen en een mand vol miniaturen bedekken de hele salontafel. Het halfuur wat volgt is voornamelijk ingevuld met het bekijken van de verzameling en er word ook al wat geproefd.

Dan kunnen we aan tafel! Een mooi stuk kipfilet bedekt met een heerlijke kaassaus, vers bereide groenten en oven gebakken aardappels staan op het menu. Als dessert werd er een “Ecclefechan Tart” geserveerd. Een taart gevuld met, sultana’s, rozijnen en noten. 

Met volle buik nemen wij weer plaats in de woonkamer waar we weer prachtige verhalen over G&M te horen krijgen. Alistair heeft daar gewerkt als bottling hall manager en later als bond manager waarbij hij onder andere verantwoordelijk was voor het intern logistiek en de codering van de vaten in het warehouse.

Tijdens het kletsen moet er natuurlijk ook geproefd worden. Een oude Tullibardine, een miniatuur van Knockando gedistilleerd in 1982 en een exclusieve golfclub botteling van een 12 jaar oude Macallan, werden door ons genuttigd. Ook een oudere botteling van Lagavulin 16 was erg aangenaam. De half gevulde fles heeft waarschijnlijk een behoorlijke tijd in de kast gestaan en het leek er op dat dit de smaak in positieve zin heeft doen veranderen. Prachtig!

Soms is de wereld heel klein en dan kan dat, dit soort schitterende ervaringen opleveren! Met dank aan de gastvrouw en gastheer, een heerlijke maaltijd, mooie Whisky’s en fijne gesprekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *