Campbeltown Souvenir, Glengyle uit de Tasting Room

door | mei 23, 2021

Inmiddels is het alweer 2,5 jaar geleden dat we voor het laatst in Schotland waren. Het voelt als een eeuwigheid, zeker als je je reisplannen daarna steeds hebt moeten uitstellen. Zonder Corona waren er plannen om Schotland in 2020 twee keer te bezoeken, maar ja, dat ging dus allemaal niet door. Gelukkig heb ik nog een paar souvenirs staan van het laatste reisje naar Campbeltown.

Mensen wel eens in Campbeltown geweest zijn en daar de Cadenhead Whisky Shop bezochten, kennen ze wel. De vaatjes waaruit je zelf je whisky mocht tappen in een gewenst flesformaat. Vooraf even te proeven om zeker te weten welke versie je als souvenir zou willen hebben. Inmiddels hebben de vaatjes plaatsgemaakt voor grote glazen stolpen maar het idee is hetzelfde gebleven.

Tijdens ons meest recente bezoek in het najaar van 2018 was er de keuze uit een “triple distilled PBS” en een “double distilled & Peated PBS” van de Springbank Distillery, een Hazelburn en een Longrow dus. Daarnaast lag er een vaatje met een “double distilled PBS” afkomstig van de Glengyle Distillery. Deze Kilkerran zit nu in het glas.

Buiten het feit dat deze whisky gemaakt is bij de Glengyle distillery is er niet heel veel bekend over dit glaasje. Waarschijnlijk betreft het hier een rijping op een ex bourbon barrel of een hogshead. We kennen de leeftijd niet maar in de periode dat wij er waren kwam ook net de 8yo cask strength voor het eerst op de markt en daar had deze wel wat van weg. Wat we wel weten is dat deze whisky speciaal voor de shop is geselecteerd door Springbank Distillery Manager Findlay Ross en dat het ABV op 56,3% is vastgesteld. Er is niet koud gefilterd of bijgekleurd. Gewoon een whisky in de pure vorm dus.

  • Neus: Na het inschenken komt er een licht vlezig geurtje vrij dat ook weer snel verdwijnt om plaats te maken voor honing en tonen van zoet citrusfruit.
  • Smaak: Een kruidige start met een pepertje op de tong. Wat langer in de mond wordt het mondgevoel vol en romig. Ook hier weer aroma’s van honing en citrusfruit en ik proef een vleugje laurier.
  • Afdronk: Middellang, zoet met een randje laurierdrop en een licht drogend mondgevoel.

Een mooi glaasje om weer eens te proeven. Even ben ik weer terug waar ik in oktober weer hoop te zijn en misschien komt er dan ook weer een nieuw flesje mee naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *