Whiskyreis in een proeverij

door | november 13, 2020

Zoals onze vaste lezers wel weten zijn wij afgelopen najaar een aantal dagen naar Schotland geweest, Campbeltown om precies te zijn. Een stad met een rijke whiskyhistorie en nog steeds een paar zeer interessante distilleries én natuurlijk thuishaven van Cadenhead’s,  de oudste onafhankelijke bottelaar van Schotland. Reden voor ons om er in samenwerking met Wijnhuis Oss een proeverij van samen te stellen. Plaats van handeling voor de tweede keer op rij, City Hotel in Oss. 


Het mooie aan vertellen over een dergelijke reis is voor ons toch wel het feit we daarmee zelf onze trip nog eens kunnen herbeleven. Uit eigen beleving en gevoel kunnen vertellen over wat we gezien en gedaan hebben, in de hoop dat we ons publiek ermee kunnen vermaken. Met een aantal mooie whiskies in de line-up én daarbij een zorgvuldig bereid assortiment aan hapjes, moest dat toch wel goedkomen… De hapjes waren in de keuken van City Hotel Oss in goede handen. De line-up kozen we zelf en gelukkig wilde Stefan van der Krabben van Wijnhuis Oss ons er weer aan helpen.

Prima verzorgde hapjes bij City Hotel Oss

Het kiezen van de flessen is één ding. Dat doe je met in gedachten de volgorde die je voor ogen hebt, altijd opbouwend naar een mooi slot. In de meeste gevallen zal een mooi geturfde whisky als laatste in het rijtje staan en dat hadden we vooraf eigenlijk ook bedacht met de Longrow 18. Bij het voorproeven kwamen we er echter achter dat een andere volgorde mooier uitkwam voor alle whiskies. Zo kreeg de Longrow het laatste plekje voor de pauze en de 12yo Springbank op vatsterkte kreeg de eer de proeverij te sluiten.

Naast deze twee mooie flessen was er nog een Hazelburn 14yo, volledig gerijpt op Oloroso sherry butts om het assortiment van de Springbank distillery compleet te maken. De Glengyle distillery was vertegenwoordigd met de 12yo Kilkerran en de Glen Scotia distillery met de 15yo standaard botteling. Cadenhead’s mocht natuurlijk ook niet ontbreken en van deze bottelaar selecteerden we een prachtige 18yo Benrinnes. 

Campbeltown Line Up

Voor ons was het weer een zeer leuke mogelijkheid om onze hobby te delen met een leuke groep deelnemers. Een heerlijke line up begeleidt door een goed verhaal en lekkere hapjes in een mooie zaal. Korter kunnen we de samenwerking tussen WhiskyOss, Wijnhuis Oss en City Hotel Oss niet samenvatten. Op naar een volgende editie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.