Whiskyproeverij Oss, 27 september 2013

door | november 1, 2020

Op 27 september 2013 organiseerden we onze eerste echt grote whiskyproeverij. Meer dan 90 Whiskyliefhebbers (deelnemers en organisatie) kwamen die avond bij elkaar in Zaal ‘t Putje (tegenwoordig Restaurant Clemens). Lees hier het verslag dat we maakten over deze avond.


Eerder dit jaar deden we al een kleinschaliger proeverij bij Slijterij Caves Hubert in de wijnkelder. Een kleine setting maar met enthousiasme ontvangen door de deelnemers en daardoor ook door ons als organisatie. Een grotere proeverij, zou dat ook kunnen? Waarom ook niet, laten we er mee aan de slag gaan. Vier maanden later was het dan zover. Vier keer zo groot als de eerste proeverij. Dezelfde presentator, dezelfde slijter op de achtergrond en voor het eerst een avond in officieel Whisky Oss tenue.

Cees bereidt zich voor op de proeverij

Om 19.30uur druppelden de eerste deelnemers binnen. Als verrassing kregen ze al direct een drankje voorgeschoteld. Een Bourbon met de welluidende naam “Buffalo Trace”. Een aperitiefje dus eigenlijk. Waar vooraf een bedrag van €30,00 werd gevraagd voor het proeven van 9 whisky’s werden dat er dus 10!

Met het buffelspoor nog in de hand werd de grote zaal van ‘t Putje betreden. 10 grote tafels met daarop stokbrood, zalm en voor iedereen de eerste drie glaasjes whisky van de presentatie. Tomintoul 16yrs, Hakushu 12yrs en Glencadam 12yrs Portwood finish om het spits af te bijten. Ondertussen deed Cees van Biezen zijn best om zijn ruime kennis over whiskyproductie over te brengen op de enthousiaste aanwezigen.

Na de eerste drie whisky’s was er even tijd voor een rookpauze. Voor ons als organisatie betekende dat de glazen weer vullen met de whisky’s van de tweede sessie. Glen Garioch 12yrs, Yamazaki 12yrs en een favoriet van Cees, de Auchentoshan Threewood. Ook over deze whisky’s had Cees natuurlijk een aantal leuke wetenswaardigheden te melden.

Nadat ook deze serie geproefd was, kon er opnieuw een kleine pauze worden ingelast en was het zaak de laatste serie in te schenken. Dit laatste deel bestond uit drie geturfde whisky’s. Tomintoul Peaty Tang, Bowmore 15yrs Darkest en Bowmore 10yrs Tempest Batch 3, een Cask Strength en daarmee een zeer waardig afsluiter.

Aan het eind van de avond ging iedereen tevreden huiswaarts. Sommigen zelfs nog met een vers aangekochte nieuwe fles. Topslijter Caves Hubert had er immers voor gezorgd dat de geproefde whisky’s met een korting van 15% aangeschaft konden worden.

Al met al werd het een avond die zou zorgen voor een mooi vervolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.