Whiskyproeverij in Lith

door | november 9, 2020
Untitled

De eerste WhiskyOss proeverij van 2017 zit er weer op. Dit keer speelden we weer eens een “uitwedstrijd”. We presenteerden ons verhaal niet binnen de Osse stadsmuren maar wel in één van de omliggende dorpen die inmiddels ook deel uitmaken van de gemeente Oss. De locatie, een prachtig zaaltje in Tapperij & Eetlokaal Hertog Jan van Brabant te Lith. Dit dorp is ook bekend als de locatie waar het boek “Dorp aan de rivier” (Anton Coolen, 1934)zich afspeelt. Afgelopen zaterdag speelde zich er dus heel iets anders af.


Voor ons zit in deze proeverij een behoorlijke uitdaging. We kennen de groep niet en daarmee weten we dus ook niets over het ervaringsniveau van de deelnemers. We hebben er daarom voor gekozen een proeverij samen te stellen waarin het verhaal van de whiskyproductie vertellen aan de hand van zes mooie single malts.

Rond de klok van half negen waren alle deelnemers aanwezig en konden we starten met een voorafje. Enerzijds om de smaakpapillen op gang te brengen en anderzijds gaf het ons mooi de tijd om onszelf even kort voor te stellen. Het voorafje was een glaasje Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon. Een mooie toegankelijke bourbon met behoorlijk wat smaak en een enigszins scherp randje.

Het is Peter die het gedeelte vóór de pauze presenteert. Dit gedeelte trappen we af met een Glenlivet 15yo French Oak Reserve. Voor de minder ervaren mensen gaf dit meteen iets van herkenning. The Glenlivet is immers een naam die de meesten wel kennen. De mooie zachte smaken konden op veel waardering rekenen.

De tweede whisky in de line up was een 14yo Arran. Voor velen een onbekende whisky terwijl de meer ervaren mensen de naam wel kenden maar deze whisky nog niet geproefd hadden. Wij zijn zelf over het algemeen zeer te spreken over de bottelingen van Arran en deze expressie paste ook weer prima in een mooie whiskyavond. De laatste whisky voor de pauze was een Glen Garioch 12yo. Ook zo’n whisky die lang niet iedereen kent. Een stukje heftiger dan zijn voorgangers in de line up vanwege het iets hogere alcoholgehalte maar ook deze kan bij de meesten wel op goedkeuring rekenen.

Na een korte pauze pak ik de draad op met een Craigellachie 13yo. Veruit het grootste gedeelte van de bij Craigellachie gemaakte spirit verdwijnt in blends maar sinds Bacardi aan het roer staat, wordt ook onder eigen label whisky op de markt gebracht. En niet zonder succes. Als nummer vijf in de proeverij hadden we de Clynelish 14yo geselecteerd. Een whisky die het altijd weer goed doet in een proeverij. Mooie fruitige tinten met een klein ziltig randje en een vleugje turf vormen een mooi opstapje naar een rokerig slot. Dat rokerige slot werd vormgegeven met een Talisker 57 North. Niet alleen een rokerige whisky maar ook nog eens op een hoog percentage. Onder het genot van een prachtig spiesje van gerookte zalmmoten was dit voor ons een heerlijke afsluiter.

Het was een zeer gezellige avond waarbij er zeer veel interactie was met de deelnemers. Erg leuk om te doen en zeker voor herhaling vatbaar. Deelnemers bedankt en uiteraard ook dank aan de mensen van Hertog Jan van Brabant voor de gastvrijheid en de goede zorgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *