Wereldwhisky’s proeven in Oss

door | november 11, 2020
Untitled

Voor de inmiddels derde keer was Restaurant Pardon het decor voor een zeer prettige whiskyproeverij. Een proeverij waarbij we dit keer voor whisky’s kozen van buiten Schotland. Een zeer gevarieerde line up die de liefhebbers duidelijk heeft gemaakt dat er ook buiten Schotland hele mooie producten gemaakt worden. Tenminste, dat was voor ons het doel.


Het idee voor deze proeverij ontstond tijdens het Potstill Festival 2017. Hier proefden wij mooie Bourbons bij de stand van Norbert Tebarts en toen we vervolgens bij de Amrut stand een Amrut Portonova mochten proeven, wisten we dat we hier iets moois van konden maken. Met een mooie Bourbon en de Amrut stonden twee drankjes dus al vast. Vier meer te gaan om tot een mooie line up te komen. Uit eigen land uiteraard weer een mooie Millstone, Ierland was met Teeling vertegenwoordigd, Wales met Penderyn en uit het Verre Oosten een zeer mooie Kavalan. Wijnhuis Oss zorgde voor de levering van de whisky’s en breidde daarmee hun assortiment meteen uit met vier nieuwkomers. 

Chefkok Nico en gastvrouw Heike zorgden samen voor de culinaire begeleiding van de line up. Van een koud soepje van honingmeloen via een hapje met roggebrood en eiercreme vóór de pauze naar een mousse van beekforel en afsluitend met een heerlijke Moulleux de Chocolade na de pauze. Stuk voor stuk hapjes waar de chef zijn kunde in verwerkt had!

De avond startte met de Penderyn Sherrywood. Penderyn produceert haar whisky in een Faraday still en dat zorgt voor een zeer zuiver distillaat. Het resultaat is een verrassende whisky waarbij het “schone” destillaat wel zorgt voor iets minder diepgang. Op zich logisch omdat er geen hogere alcoholen etcetera in het distillaat zitten. Een mooie whisky om de avond mee te beginnen.

Vanuit Wales is het een kleine stap naar Ierland. Dit land werd vertegenwoordigd door de Singlegrain Whiskey van Teeling. Het voor graanwhisky kenmerkende geurtje van oplosmiddel (aceton, lijm) maakte plaats voor een positief ontvangen, zachte en smaakvolle whiskey. Teeling vertegenwoordigt momenteel de wederopstanding van de Ierse whiskeyindustrie, al is deze whiskey zéker niet op de nog nieuwe distillery gestookt.

De eerste sessie sluiten we af met Neerlands trots Millstone. Ook bij de vorige proeverij was Millstone vertegenwoordigd maar omdat we toen kozen voor de Oloroso Sherry variant, vonden we het deze keer mooi om de 92 Rye in de line up te gebruiken. Een mooie, krachtige roggewhisky die prima aansloot op de Singlegrain Whiskey van Teeling. 

Na drie whisky’s op een percentage van 46% is het na de pauze de beurt aan de wat sterkere bottelingen. We beginnen deze sessie met de Pure Kentucky Bourbon van de Willett Distillery (tenminste dat is waar het recept van de maish vandaan komt…). Een Bourbon die zich wat ons betreft onderscheidt van de mainstream Bourbons in de schappen van de slijterijen. Karakteristieke Bourbon smaken als vanille, citrus en een vleugje mint. Zeker ook niet te scherp, kortom, een aanrader voor wie eens iets anders in het glas wil proeven.

Tijd om naar Azië te reizen. We landen in Tamil Nadu, India, waar de Amrut Distillery gevestigd is. Van deze distillery hebben we de Portonova geselecteerd. Deze “Portpipe Sandwich” maakte tijdens Potstill festival 2017 zoveel indruk dat deze wel in de line up móest komen. Niet alleen in de line up overigens. Mijn collectie is inmiddels ook aangevuld met een flesje van deze whisky. Bij veel deelnemers kwam deze als meest verrassend uit de proeverij.

Het slot is voor de Kavalan Solist Sherry. Kavalan leerden wij kennen bij een proeverij in St. Oedenrode in 2015. Met name de Single Cask Solist versies staan hoog aangeschreven in de whiskywereld en deze nieuwe variant bleek daarop geen uitzondering. Een echte sherrybom om de avond mee af te sluiten. Zeker ook weer een whisky die de goedkeuring van het publiek kon wegdragen.

We bedanken Nico en Heike voor hun gastvrijheid en de culinaire bijdrage. Wijnhuis Oss wordt bedankt voor het beschikbaar stellen van de whisky’s en uiteraard worden de deelnemers bedankt voor hun aanwezigheid. Aan het einde van de avond verlaat eenieder het restaurant met een goed gevoel, nieuwe ervaringen en hopelijk een ruimere visie op de whiskywereld. En dat maakt ons dan weer blij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.