The Singleton of Glendullan 19yo

door | april 6, 2023
The Singleton of Glendullan

Als je dan tóch een whiskyproeverij maakt over een aantal flessen uit de Special Releases 2021 serie van Diageo, dan kun je net zo goed de afzonderlijke whisky’s in eigen blogjes bespreken op de website. Die aandacht verdienen ze zeer zeker en net als bij de proeverij start ik met The Singleton of Glendullan 19yo.

Ik moet heel eerlijk zeggen, zoals ik dat ook in de proeverij vertelde, de Glendullan distillery was voor mij een grote onbekende. Ondanks het feit dat de distilleerderij al 125 jaar whisky produceert had ik er nog niet veel van gehoord en er zéker ook nooit iets van geproefd. Maakt onbekend dan ook onbemind? We gaan het zien.

De Glendullan distillery werd in 1897 gebouwd en er wordt tegenwoordig vooral whisky geproduceerd voor de Amerikaans markt. Glendullan maakte echter ook deel uit van de Game of Thrones serie (House Tully) en ook in de Flora & Fauna serie is Glendullan terug te vinden. Ook de onafhankelijke bottelaars pikken soms nog wel wat vaatjes op maar ik ben er nog niet veel tegengekomen. Laat dit dan een mooie eerste kennismaking zijn.

Foto Whiskybase.com

De whisky werd gedistilleerd in 2001 en na een initiële rijping in Refill American Oak vaten werd gekozen voor een finish in ex Cognac vaten. De ontstane batch werd in 2021 gebotteld en het alcoholpercentage van de flessen werd daarbij vastgesteld op 54,6%.

  • Neus: Zoet boomgaardfruit, vanillesuiker, caramel, zoete druiven en later ook een vleugje kokos.
  • Smaak: Zacht met een lichte prikkel op de tong, zoet maar ook wat drogend van de cognac. Fruit, vanille en caramel zijn ook hier aanwezig, daarnaast een hint van zoethout.
  • Afdronk: Drogend met zoethout maar ook hier weer hints van boomgaardfruit.

Tijdens het voorproeven vond ik dit een vrij bescheiden whisky, zacht en fruitig, die misschien zou worden ondergesneeuwd als ik deze na de Oban of de Cardhu gezet zou hebben. Tijdens de proeverij bleek dit een goede keuze te zijn. De deelnemers konden deze start van de whiskyproeverij zeer goed waarderen. Ik gaf de Glendullan een score van 84 punten. Zeker niet slecht maar ietwat te vlak naar mijn smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *