Talisker Distillers Edition 2015

door | augustus 8, 2021

We zijn aangekomen in het rokerige deel van de Distillers Edition flessen die we in een proeverij hadden willen gebruiken. We verlaten het “vaste land” van Schotland en reizen af naar het eiland Skye voor een whisky van de distilleerderij die zich lange tijd de enige van het eiland mocht noemen. Talisker dus, altijd een fijn glaasje toch? Hoe zou de Distillers Edition van 2015 ons gaan bevallen?

Dé standaard botteling van Talisker is al sinds jaar en dag de 10 jaar gerijpte variant. Daarnaast zijn er ook behoorlijk oudere officiële bottelingen en is er een aantal NAS bottelingen verschenen zoals de Storm, Skye, Port Ruigh en 57 North. Uiteraard maakt Talisker zowat jaarlijks deel uit van de Special Releases van Diageo waarbij de botteling van ook vaak als favoriet uit de bus komt.

Foto Whiskybase.com

De Distillers Edition van Talisker heeft een standaard rijping van minimaal 10 jaar gehad in refill vaten van zowel Amerikaanse als Europese komaf. Na de standaard rijping wordt deze whisky minimaal 3 maanden gefinisht op vaten van Europees eikenhout die vooraf zijn gevuld met Amoroso sherry. Dit type sherry is qua eigenschappen vergelijkbaar met Oloroso sherry.

  • Neus: Herkenbaar Talisker met rook en lichte turf maar ook een mooi zoetje van caramel en appel.
  • Smaak: Zacht en rokerig met zoete tonen van gedroogd fruit.
  • Afdronk: Wat aan de korte kant voor Talisker maar wel met een mooie combinatie van rook en gedroogd fruit.

Voor ons viel deze Talisker niet écht mee als het gaat om veranderingen. De sherryfinish zou de whisky wat voller moeten maken maar eigenlijk vinden wij de normale 10yo dan zeker net zo goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *