Talisker 8yo

door | mei 4, 2023
Talisker 8yo

De vijfde whisky uit de recente whiskyproeverij was de Talisker 8yo. Het is de jongste telg in de line up van Diageo’s Special Releases 2021. Altijd weer even spannend of alle deelnemers de turfrook wel kunnen waarderen, zeker in combinatie met de jonge leeftijd van de whisky.

In het protfolio van Diageo neemt Talisker al zeer lang een belangrijke plaats in. De vroege voorlopers van dit concern zijn immers al sinds 1916 eigenaar van de distilleerderij. Talisker was daarmee een van de eerste distillery’s en maakt nu al meer dan 100 jaar deel uit van de verschillende ontwikkelingsfases die Diageo heeft ondergaan.

Talisker is een distillery waarbij de standaard whisky eigenlijk nooit teleurstelt. Zo is de gewone 10yo een prima whisky wanneer je als beginnend whiskydrinker voorzichtig kennis wil maken met rokerigheid en een iets hoger alcoholpercentage dan 40%. Ik denk dat elke whiskyliefhebber wel ooit een Talisker 10 in de kast heeft gehad of zelfs standaard in de kast heeft staan.

Foto Whiskybase.com

Waar de standaard 10yo gebotteld wordt op een percentage van 45,8% gaat het in de Special Releases altijd om een batchsterkte. In deze proeverij had de Talisker wat dat betreft de hoogste score met een percentage van 59,7%. Voor deze batch werden de meest rokerige vaten uit het magazijn geselecteerd en het jongste vat had daarbij de leeftijd van 8 jaar.

  • Neus: Lichte turfrook met ook een vleugje salmiak, misschien ook wel wat sigarenas, licht kruidig en fruitig met wat citrusfruit.
  • Smaak: Steviger in de turfrook dan de geur doet vermoeden. Er is ook meer kruidigheid (bouillon?) maar ook een mooi zoet en fruitig karakter. Een mooie complexe whisky voor de jonge leeftijd.
  • Afdronk: Korter dan verwacht, het ziltige karakter blijft het meest hangen.

Een prima whisky zoals je van Talisker mag verwachten. Het enig minpuntje is wat mij betreft de korte afdronk. Ondanks dat krijgt deze whisky van mij 86 punten als score mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *