Signatory Vintage, Cambus 24yo

door | november 10, 2020
Untitled

Deze Single Grain whisky maakte deel uit van de cask strength proeverij die we laatst presenteerden. Zelf had ik deze al een tijdje in mijn collectie maar kon er nog niet over schrijven. Wij maken immers nooit vooraf bekend welke whisky’s we gaan schenken. De proeverij is geweest dus hier is ie dan! De 24yo Cambus die gebotteld werd door Signatory Vintage in hun Cask Strength serie.


Na de eerste ervaring met Cambus, bij de Diageo Special Releases 2016 serie, was mijn interesse in deze distillery wel gewekt. Wat is het jammer dat deze Single Grain distillery al sinds begin jaren ’90 gesloten is. Het pand doet tegenwoordig dienst als cooperage voor het Diageo concern. Gelukkig liggen er nog wel her en der wat mooie vaten te wachten op een glazen bestemming. Zowel in het beheer van Diageo als bij een aantal onafhankelijke bottelaars.

Deze botteling van Signatory Vintage is zo’n mooi vat dat op fles gezet werd. Gedistilleerd op 24 juli 1991 en vervolgens te rijpen gelegd in een refill sherry butt met vatnummer 55892. Na 24 jaar en 360 dagen rijping werd de inhoud van het vat gebotteld op een vatsterkte van 52,3%. Het vat leverde nog 473 flessen op. Eén daarvan siert nu dus mijn collectie. 

  • Neus: Direct na inschenken oplosmiddel, lijm, aceton. Later zoet, vanille, tropisch fruit, kruidig van kaneel. Even laten staan dus!
  • Smaak: Warm mondgevoel, romig, zoete tonen van vanille en gedroogd tropisch fruit, later in de richting van Haagse hopjes en boterbabbelaars.
  • Afdronk: Een warme prettige afdronk met zoete fruittinten.

Ik had me een paar jaar geleden al voorgenomen me toch ook eens wat meer te verdiepen in het fenomeen Single Grain. Deze fles is de eerste in die richting (al zou je rye whisky natuurlijk ook mee kunnen tellen…) maar het is zeker niet de laatste. Zeker niet als ik meer flessen van deze kwaliteit kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *