Oban Distillers Edition 2018

door | juli 25, 2021

Na een korte onderbreking en notities over hele andere flessen en samples, zijn we weer terug met de serie over de Distillers Editions. Dat komt mooi uit want ook in de niet gepresenteerde proeverij over deze serie zou deze Oban de eerste zijn na de pauze.

Met de Distillers Edition van Oban komen we uit in het wat meer robuuste gedeelte van het Diageo whisky assortiment al zouden we daar ook de Cragganmore al verwachten. Vanwege de finish op Port vat hebben we die echter vooraan in de line up geplaatst. De rest heeft immers allemaal een finish op sherry soorten gehad.

De standaard botteling van Oban wordt uitgebracht als een 14yo. Daarnaast zijn er enkele oudere bottelingen en is er de Oban Little Bay. Ook maakt Oban zo af en toe deel uit van de Special Releases van Diageo. Het grootste gedeelte van de jaarlijks gestookte hoeveelheid spirit verdwijnt echter in de Diageo blends.

Foto Whiskybase.com

De Distillers Edition Oban is, net als de standaard botteling, een whisky die minimaal 14 jaar heeft gerijpt in refill vaten van zowel Amerikaanse als Europese komaf. Na de standaard rijping wordt deze whisky minimaal 3 maanden gefinisht op vaten van Europees eikenhout die vooraf zijn gevuld met Montilla Fino sherry. Wat doet dit dan met de whisky?

  • Neus: Fruitig met een nootje, appel, citrus, blauwe druif en een vleugje rook van een houtskoolvuurtje
  • Smaak: Vol en romig, een maritiem karakter, lichtziltig alsof er een mespuntje salmiak in het vat heeft gezeten
  • Afdronk: Mooie lengte met ook weer het ziltige maar ook een vleugje menthol

De sherryfinish moet de Oban een rijke, fruitige smaak geven die een mooie combinatie brengt met de maritieme smaken van de normale Oban botteling. Wij kunnen stellen dat dat wel mooi gelukt is. Een mooie fles in deze line up!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.