Oban 12yo

door | april 15, 2023
Oban 12yo

Nummer twee in de line up van de recente whiskyproeverij met Diageo’s Special Releases 2021 was deze Oban 12yo. Een plek die ik vooraf ook wel ongeveer had ingeschat en die bij het voorproeven niet veranderde.

Oban maakt al jaren lang deel uit van de Classic Malts en ook bij de Distillers Editions komt Oban jaarlijks weer aan bod. De 14yo standaard botteling is er een die een zeer constante reputatie heeft opgebouwd en ondanks dat de distillery maar klein is heeft ie daarmee voldoende krediet opgebouwd om binnen het portfolio van Diageo te mogen blijven, al heeft dat er wel eens om gehangen.

Foto Whiskybase.com

Distillatie van deze whisky vond plaats in 2008. De spirit werd te rijpen gelegd in freshly charred American Oak casks. In dit geval werd er geen extra finish toegepast. Botteling vond plaats in 2021 en de leeftijd van 12 jaar werd hierbij aangehouden. Het alcoholpercentage van de gebottelde batch is vastgesteld op 56,2%.

  • Neus: Fris, misschien wat geparfumeerd, licht ziltig richting salmiak, vanille, citrusfruit en een lichte hint van een gedoofd houtvuur.
  • Smaak: Zoete tonen van vanille en zoet citrusfruit komen wel boven met ook hier een mespuntje salmiak.
  • Afdronk: Middellang met ziltige tonen en een zoetje van vanille.

Het licht maritieme randje maakte dat deze whisky zeer goed werd ontvangen door de deelnemers. Ook in mijn optiek is deze net iets mooier dan de Glendullan, getuige ook mijn score van 85 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *