Mortlach 13yo

door | april 29, 2023
Mortlach 13yo

In onze proeverijen hanteren wij altijd een pauze na de eerste drie whisky’s. Het geeft de deelnemers de tijd om even op adem te komen en ons de tijd om de tweede serie in te schenken. Bij de recente whiskyproeverij met whisky’s uit de Special Releases 2021 serie startte het tweede gedeelte met de Mortlach 13yo.

Mortlach, de oudste en lange tijd enige distillery in Dufftown, staat bekend als “The beast of the Speyside”. Deze bijnaam heeft de whisky gekregen vanwege de speciale productiemethode en de invloed daarvan op het distillaat. In de jaren dat de familie Cowie eigenaar was van de distillery werd het systeem van 2,81x distilleren bedacht en uitgewerkt. Deze wijze van distillatie wordt nog steeds gehanteerd en geeft Mortlach een heel eigen karakter.

Foto Whiskybase.com

Deze speciale uitvoering werd gedistilleerd in 2007 en op 13 jarige leeftijd gebotteld in 2021. De rijoing heeft plaatsgevonden in vaten van zowel refill als virgin American oak. De batchsterkte werd bepaald op 55,9%.

  • Neus: Fris met grassige tonen, een zoetje van honing en vanille, een hint van appel en iets drogends van een nootje.
  • Smaak: Licht kruidig in de mond, ook vrij romig, appel is hier wat meer aanwezig met ook weer een mooi zoetje van honing.
  • Afdronk: Prettige lengte met ook weer een appeltje en een wat drogend mondgevoel.

Een vrij bescheiden Mortlach die makkelijk wegdrinkt, een vriendelijk beestje zeg maar. Wat mij betreft een score van 86 waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *