Longrow 18yo

door | november 13, 2020

Het gebeurt niet vaak dat de enige geturfde whisky in een proeverij al ergens halverwege de line up geschonken wordt. Wij kozen er met deze versie van de 18yo Longrow wel voor. Het pakte prima uit! Dat is het voordeel van een goede voorbereiding en het voorproeven van de whisky’s.


Deze versie van de Longrow 18yo werd gebotteld in april 2017. Met bijna 90 punten gemiddeld over ruim 140 stemmers krijgt deze whisky een zeer goede score op Whiskybase. Dat het een hele mooie whisky is staat voor ons ook buiten kijf. Bijzonder was echter wel de zeer bescheiden invloed van de turf en dat was voor ons dan ook de reden deze al vroeg in te zetten. Met het geweld dat nog zou komen zou de smaak en de kwaliteit van de Longrow anders waarschijnlijk ondergesneeuwd zijn.

De geturfde expressie van de Springbank distillery werd samengesteld uit een selectie van refill sherry butts en bourbon barrels. De verhouding sherry versus bourbon is hierbij 60% – 40%. Het alcoholpercentage is teruggebracht tot 46% en er is uiteraard niet koud gefilterd of bijgekleurd. Onze bevindingen…

  • Neus: Vochtig karton, as, fruittinten die langzaam plaatsmaken voor subtiele turfrook. Een bijzondere neus!
  • Smaak: Zeer zacht in de mond. Vol en romig met een licht turfrandje, veel lichter dan verwacht. Citrusfruit en vanille in de smaak, zeer weinig invloed van de refill sherry vaten.
  • Afdronk: Lange zachtzoete afdronk met een subtiel randje turf.

Sander van Arnhem, een van de gasten bij de proeverij, noemde het een a-typische Longrow 18yo en ik denk dat hij daar de spijker op zijn kop slaat. Een hele mooie verfijnde whisky die nét wat anders is dan verwacht. Vandaar dus ook nét die andere plaats in de line up.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *