Lagavulin Distillers Edition 2015

door | augustus 15, 2021

Wanneer we bij het voorproeven van de whisky’s zijn aangekomen bij de laatste twee flessen, moeten we een keuze gaan maken met welke fles we willen gaan afsluiten. Een lastige keuze als je weet dat het bij de standaardbottelingen al gaat om twee prachtig geturfde Islay whisky’s. Uiteindelijk bewaren we de Caol Ila voor het eind en dus gaat dit blogje over de Lagavulin.

De meest bekende Lagavulin is de standaard 16yo, een hoge leeftijd voor een standaard botteling. Tegenwoordig zie je ook af en toe een 8yo of een 11yo op het schap bij de slijter maar als het gaat om de basis voor de Distillers Edition wordt de “oude” standaard gehanteerd. Ook Lagavulin is een whisky die jaarlijks terugkeert in de Distillers Edition serie van Diageo. Datzelfde geldt zo ongeveer ook wel voor de Special Releases.

Foto Whiskybase.com

De whisky heeft dus eerst een standaard rijping van 16 jaar gekend op refill vaten van Amerikaanse en Europese komaf. Een aantal van deze vaten is vervolgens geselecteerd voor de Distillers Edition en de whisky is overgezet in vaten van Amerikaans eikenhout die een behandeling met Pedro Ximenez sherry hebben gehad.

  • Neus: Zoete sherrygeuren met rozijnen en gedroogd fruit. Een verrassend lichte geur van turfrook.
  • Smaak: Vol en romig in de mond met een mooie balans tussen de zoete sherry en de subtiele turf. Lang in de mond houden is hier echt een aanrader.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met zoete sherrytonen en een fijn turfrandje.

De sherrytonen zijn écht een mooie aanvulling op de toch al mooie Lagavulin whisky!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.