Lagavulin 12yo

door | mei 13, 2023
Lagavulin 12yo

Een whiskyproeverij moet je opbouwen richting een prachtig slot. Dit keer bracht dat een route die liep via The Singleton of Glendullan, Oban, Cardhu, Mortlach en Talisker om te eindigen bij de Lagavulin 12yo. Een passend slot voor een line up van whisky’s uit de Special Releases 2021 serie van Diageo.

Een aantal weken geleden schreef ik al een stuk over de Special Release van 2020. Voor mij was dat een hernieuwde kennismaking met deze legendarische distilleerderij en natuurlijk mag de 2021 editie niet ontbreken in de whiskyproeverij. Sterker nog, ik vond dat hij ook niet mocht ontbreken in mijn eigen collectie… Toen ik bij het samenstellen van de line up dan ook zag dat er nog een fles op het schap stond, vond die zijn weg naar mijn whiskykast.

Foto Whiskybase.com

Deze whisky werd gedistilleerd na 12 jaar rijping in refill American Oak vaten gebotteld in april 2021. Deze batch had een alcoholpercentage dat is vastgesteld op 56,5%. Hoe zou deze sterkte zich gaan verhouden tot de turfrook en de rest van de aroma’s? En belangrijker nog, hoe zouden de deelnemers aan de proeverij deze whisky gaan vinden? Turf is immers niet voor iedereen weggelegd.

  • Neus: Romig en fruitig met een mooi randje turfrook. Ik ruik ook honing, vanille, citrusfruit en een groene banaan.
  • Smaak: Vol en romig. Mooie zoete smaak in een subtiel randje turfrook. Heerlijk zacht voor het alcoholpercentage. Licht ziltig op de lippen en bij elk slokje wat meer invloed van de turf.
  • Afdronk: Heerlijk lang, rokerig en met een mooi zoetje.

Voor mij was dit de absolute topper in de proeverij. Wat mij betreft kan deze Lagavulin dan ook rekenen op een score van 88 punten. Zoals gezegd, een passend slot voor deze proeverij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *