Kilkerran 12yo

door | november 13, 2020

Op 11 mei 2019 presenteerden we een whiskyproeverij waarbij onze trip naar Campbeltown centraal stond. Uiteraard werd ook J&A Mitchell’s Glengyle Distillery vertegenwoordigd, sterker nog, daar werd het bal mee geopend. Een fijn begin van een mooie avond. Dit is wat wij vonden van de openingswhisky.


Na de her-oprichting van de distillery in 2004 volgde een aantal jaren van de welbekende Work-In-Progress bottelingen. Sinds augustus 2016 is de Glengyle distillery oud genoeg om 12yo bottelingen op de markt te brengen. Sindsdien wordt er zo’n 4 a 5 keer per jaar een nieuwe botteling gepresenteerd. “Ons flesje” is er een van de botteling die dateert van 19 februari 2018. 

Voor elke botteling geldt hetzelfde concept. Het betreft steeds een mix van bourbon en sherry vaten. De verhouding tussen op bourbon gerijpte whisky en op sherry gerijpte whisky is steeds 70% – 30%. Verder werd er bij geen van de batches bijgekleurd. Wél werd er verdund tot een alcoholpercentage van 46%. Over het algemeen is dat een prima sterkte voor mooi glas whisky. 

We proefden deze whisky samen en dit zijn onze bevindingen…

  • Neus: Veel invloed van de bourbon barrels. Tonen van tropisch fruit, ananas.
  • Smaak: Romig mondgevoel. Kruidig in de richting van het roggekarakter van sommige bourbons. Verder ook vanille, tropisch fruit en citrusvruchten.
  • Afdronk: Wat aan de korte kant. Een zoetje dat iets wegheeft van een boterbabbelaar. Er is ook een vleugje rook waarneembaar in de afdronk.

Al met al een prima whisky voor zijn prijsklasse maar niet een waarmee je een avond kunt doen over je glaasje. Dan verliest deze wel wat van zijn kracht. Als eerste whisky in de proeverij was het een goede keuze. Niet te zwaar, niet te sterk en met voldoende diepgang om de smaakpapillen op gang te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.