Gordon & MacPhail Bunnahabhain 2009

door | november 10, 2020
Untitled

Deze whisky maakte ook weer deel uit van onze Cask Strength whiskyproeverij. Net als bij de Cambus wist ik al vrij snel dat ook deze fles deel uit zou gaan maken van mijn collectie. Het gaat deze keer om een door Gordon & MacPhail gebottelde Bunnahabhain.


Peter en ik kwamen samen met slijter Stefan om de line up van de proeverij voor te proeven. Je wil immers wel weten waar je het over gaat hebben. In eerste instantie hadden we gedacht deze Bunna als eerste te presenteren. Het was namens de jongste whisky van het geheel en je wil nou eenmaal wel ergens naartoe werken. Bij de eerste nip werd echter al duidelijk dat deze whisky gerust wat later mocht gaan komen. Uiteindelijk sloten we er het gedeelte voor de pauze mee af en dat gaf de deelnemers mooi de gelegenheid extra te genieten van dit mooie glaasje.

De Bunnahabhain 2009 maakt deel uit van Gordon & MacPhail’s Cask Strength serie. Distillatie vond plaats op 31 maart 2009, Op 21 maart 2017 werd overgegaan tot botteling. Dat maakt dat deze whisky dus net geen acht jaar mocht rijpen. Het is de vraag of dat een gemis gaat blijken.

Er zijn drie first fill sherry hogsheads samengevoegd voor deze botteling. Dat betekent dat er zo’n 1000 flessen gebotteld zullen zijn. De samengevoegde vatsterkte van deze botteling is 60,5% en zoals altijd is de kleur zoals deze in de vaten was. Ook is geen koude filtering toegepast.

  • Neus: Zoete tonen van vanille, rum, rozijnen, fruitig met appel, peer en citrus
  • Smaak: Kruidige start gevolgd door zoete appel en melkchocolade, notig karakter
  • Afdronk: Redelijk lange afdronk waarbij de fruitige tonen mooi blijven hangen.

Wat is dit een prachtig voorbeeld van een kwalitatief goede, jonge whisky. De invloed van de first fill sherry hoggies is zeer goed merkbaar. Dat waren actieve vaatjes en misschien was een langere rijping wel ten koste gegaan van de ontwikkeling van de whisky. Met een verkoopprijs onder de 60 euro is de prijs / kwaliteit verhouding zeer goed te noemen. Naar mijn idee was het een wijs besluit van de bottelaar om deze dus nu op de markt te brengen. Van mijzelf een wijs besluit er een fles van te kopen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.