Glenkinchie Distillers Edition 2018

door | juli 4, 2021

De tweede fles in de line up die we niet presenteerden was de Distillers Edition van Glenkinchie. In dit geval betrof het de editie van 2018. Sinds 1999 maakte de distillery al elk jaar deel uit van de vaste serie van deze Diageo release en zal dat ook de komende edities gewoon blijven doen.

Van origine is Glenkinchie een lichte, delicate whisky uit de Lowlands regio. Vanwege de ligging, niet ver van Edinburgh, wordt Glenkinchie ook wel The Edinburgh Malt genoemd. Jaarlijks wordt 2,5 miljoen liter spirit geproduceerd waarvan het grootste deel in de Diageo blends verdwijnt. De normale 12yo en de Distillers Edition zijn zo ongeveer de enige officiële bottelingen die uitgebracht worden.

Foto Whiskybase.com

Bij de Distillers Edition wordt voor de rijping van de spirit gebruik gemaakt van refill vaten van zowel Amerikaans als Europees eikenhout. Na een periode van 12 jaar wordt een aantal vaten geselecteerd en overgezet in gere-charde vaten van Amerikaans eikenhout die zijn voorbehandeld met Amontillado sherry. Botteling vindt verder plaats op een alcoholpercentage van 43% en er wordt gebruik gemaakt van koude filtering en bijkleuring. Wij kwamen op de volgende notities uit:

  • Neus: Graan, sinaasappel, een zoetje van rozijn en gedroogd fruit.
  • Smaak: Zacht en zoet in de mond met fruitige smaken van appel en de schil van een sinaasappel.
  • Afdronk: Medium lengte, zoetje van gedroogd fruit met een bitter randje van de sinaasappelschil.

Ten opzichte van het normale fruitige karakter van Glenkinchie is er alleen een zacht sherryrandje toegevoegd. Misschien is hier het origineel zelfs wel net iets mooier voor de liefhebber? Voor ons echter wat aan de lichte kant…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *