Een zeer fijne proeverij

door | november 11, 2020

Als wij een whiskyproeverij gaan voorbereiden dan beginnen we met het bepalen het thema. Als het thema een onafhankelijk bottelaar is moet je vaak snel handelen met het vastleggen van de line-up. Dat deden we samen met Wijnhuis Oss voor de Cadenhead proeverij van afgelopen zaterdag en dat wierp zijn vruchten af. De uitstekende verzorging bij City Hotel Oss maakte de avond compleet.


De organisatie kan nóg zo goed zijn, zonder enthousiaste deelnemers staan we natuurlijk machteloos. Gelukkig waren er de nodige “vaste gasten” aangeschoven maar voor deze proeverij waren zelfs van heinde en verre mensen naar Oss afgereisd. Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en zelfs België waren vertegenwoordigd en dat hadden we nog niet eerder meegemaakt. De aantrekkingskracht van Cadenhead én het vooraf bekend maken van de line-up, deden zijn werk! 

Line up Cadenhead proeverij
  • De 13yo Ord was direct een stevige start. Door sommigen wat scherp bevonden, door anderen gezien als een hele mooie whisky. 
  • De tweede whisky, een 17yo Glenrothes, werd een van de verrassingen voor de deelnemers. Zachte zoete tonen, licht kruidig. Met wat water veranderend richting fruit, droptonen en steranijs. 
  • Nummer 3 was de 24yo Glen Moray. Deze whisky verraste onszelf al bij het voorproeven. Tropisch fruit en mangothee met een lange afdronk die bij sommigen zelfs na de pauze nog aanwezig was.
  • Na de pauze was het de beurt aan de Glenallachie 25yo. Een heel ander beeld van geuren en smaken dan wat we ervoor proefden. Een wat vlezig karakter in de neus, tuinkruiden en gember. De smaak gaf echter veel meer fruitige tonen. Bij een groot aantal deelnemers werd dit een van de favorieten.
  • De vijfde whisky was een Single Grain Whisky en wel de Cameronbridge 26yo. Een whisky die uiteraard even moet ademen om de karakteristieke lijm / oplosmiddel geur kwijt te raken maar dan een mix van prachtige geuren en smaken vrijgeeft. Voor de liefhebber van grain een prachtige whisky maar niet bij iedereen een favoriet.
  • Het einde van de proeverij was voor de 20yo Laphroaig. Deze whisky is zeer goed gewaardeerd sinds deze werd uitgebracht. Uiteraard de karakteristieke Laphroaig turfrook maar ook boenwas, leer, tabak, citrus en een vleugje menthol. Een zeer mooie balans en bij liefhebbers van turf één van de favorieten van de avond.

Zes prachtige whisky’s met totaal verschillende smaakbeelden sierden de line-up en het was mooi om te zien hoe deze verschillen zorgden voor verschillende favorieten bij de deelnemers. De mooie zaal en de prima verzorgde hapjes deden de rest. Voor ons was het weer een prachtige avond en het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we een proeverij bij City Hotel Oss organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *