Een proeverij met Signatory Vintage en Gordon & MacPhail

door | november 4, 2020

Eind januari 2016 beleefden we een heerlijke avond bij Slijterij Caves Hubert Zeegers in Oss. We hadden daar natuurlijk wel een beetje op gerekend en vooral op gehoopt maar toch is het altijd weer fijn als achteraf blijkt dat de proeverij geslaagd is. Het is altijd maar weer de vraag of dat wat wij bedenken ook bij het publiek zal aanslaan. Gezien de reacties achteraf zijn we daar weer prima in geslaagd.


Al ruim een maand voor de proeverij konden we de inschrijvingen sluiten. Bij eerdere proeverijen in de kelder van de slijterij hadden we al gemerkt dat een deelnemersveld van 23 personen toch wel het maximum is en dat aantal was dus al ruim op tijd bereikt. Natuurlijk helpt het thema daarin wel mee. Twee van die grote onafhankelijke bottelaars, dat moet immers een mooie line-up kunnen geven.

De avond werd geopend met een 15yo Glenlivet uit de Distillery Label serie van Gordon & MacPhail. Dit was een whisky die ons echt verraste bij het voorproeven. Een zeer prettige opening van het bal. Nummer twee was een Mortlach, gedistilleerd in 2002, gebotteld in de natural colour serie van Signatory Vintage. Ook deze werd prima ontvangen en met twee 43% bottelingen en een totaal verschillend smaakpallet zijn de smaakpapillen van de aanwezigen lekker opgewarmd.

Voor de pauze werd er nog een 20yo Imperial geschonken. Deze dual cask botteling is gedisitilleerd in 1995 en op 46% gebotteld voor de unchillfiltered serie van Signatory Vintage. Dan blijkt maar weer hoe ontzettend jammer het is dat deze distillery al sinds 1998 niet meer produceert en vanaf 2013 zelfs geheel ontmanteld is.

Wat een prachtige line up was dit!

Na een korte pauze is het tijd voor een aantal cask strength bottelingen. Anders dan anders starten we met de botteling met het hoogste alcohol percentage. Het is een botteling uit de Cask Strength serie van Gordon & MacPhail en het betreft een Highland Park, gedistilleerd in 2005. Vier bourbon barrels zorgden samen voor een alcoholpercentage van 59,1% en vooral een prachtige smaakbeleving. De laatste G&M botteling van de avond was er een uit de Reserve serie. Een speciaal voor Van Wees gebottelde Craigellachie met een leeftijd van zo’n 15 a 16 jaar. In percentage iets lager dan de Highland Park maar een smaakbeleving die ook weer heel mooi in balans is.

Het slot van de line-up was voor Signatory Vintage. Uit de Cask Strength serie van deze bottelaar kozen we voor een 23yo Tormore. Uit twee Bourbon barrels konden na de rijpingsperiode nog 230 flessen gevuld worden en gelukkig hebben wij er een van op de kop kunnen tikken. Dit is er zo een die je echt even moet laten rusten. Net na het inschenken lijkt er iets van een oplosmiddel / aceton / lijm geur aanwezig te zijn. Als deze initiële geur is opgetrokken ontwikkeld zich een, naar onze mening, prachtige whisky die precies goed gerijpt is. Een knap staaltje Cask management.

Wij vonden het weer ontzettend leuk om te doen en dat is mede te danken aan de enthousiaste groep deelnemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *