Een proeverij in klein gezelschap

door | november 13, 2020

Een paar maanden geleden ontstond het eerste contact. Via SMS werd me gevraagd of het mogelijk was een proeverij te verzorgen, gewoon bij mensen thuis voor een klein gezelschap. Maar natuurlijk is dat mogelijk. Leuk zelfs! En zo stond voor zondag 8 december 2019 de bewuste proeverij in mijn agenda.


Om 14:30u was ik ter plaatse om de laatste voorbereidingen te treffen. Laptop aansluiten, glaasjes klaarzetten, whisky inschenken en natuurlijk een kennismaking mat de deelnemers. Al snel werd me duidelijk dat dit wel eens een zeer geslaagde middag zou kunnen worden.

Samen met de opdrachtgevers was een budget afgesproken en met dat budget in het achterhoofd zocht ik bij Wijnhuis Oss naar een aantal mooie flessen om te presenteren. Een mooie balans en opbouw in de line up is altijd van belang maar zeker in een setting waarbij slechts vier deelnemers aan de proeftafel zitten. 

De start was voor de Glengoyne 15yo. Een zacht en fruitig begin dat de smaakpapillen mooi op gang brengt. Met de Arran 18yo op nummer twee een whisky die op vergelijkbare wijze gerijpt is als de Glengoyne maar toch een heel ander karakter en smaakprofiel kent. Als nummer drie een stevige sherrybom in de vorm van een Edradour van The Ultimate die zeer goed ontvangen werd. Daarna was het even tijd voor een korte pauze. Even de indrukken van de eerste drie laten bezinken en meteen ook de afdronk van de Edradour de ruimte geven die hij verdient.

Het slot van de middag bestond uit twee whiskies met een hoger alcoholpercentage. Een Cadenhead’s botteling van een 10yo Dailuaine op een vatsterkte van 59,8% leek eerst wat af te schrikken maar bleek zeer goed te vallen bij de deelnemers. Het slot was voor de Port Charlotte 10yo Heavily Peated. Op 50% sterkte gebotteld met een turfgehalte van 40ppm was dit een mooie kennismaking met Islay. Zeker toen bleek wat het toevoegen van wat water deed met het medicinale randje.

Al met al een proeverij waarin diverse regio’s aan bod kwamen, het verschil tussen officiële en onafhankelijke bottelingen naar voren kwam en er ook gespeeld werd met alcoholpercentages. Tel daarbij een rondgang door het complete productieproces en je hebt een middagvullend programma. 

Lijkt jou zo’n thuispresentatie ook wel interessant? Neem gerust contact op zodat we de mogelijkheden kunnen afstemmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *