Een mooi rijtje onafhankelijken

door | november 13, 2020

Het is half november 2019 en terwijl in Den Haag het International Whisky Festival gaande is, zijn we ook in Oss druk bezig met goede whisky. We zijn immers weer te gast bij het City Hotel om daar een proeverij te presenteren. In samenwerking met Wijnhuis Oss is dit keer gekozen voor een line up van zes verschillende onafhankelijke bottelaars.


De charme van onafhankelijk gebottelde flessen. Kleine oplages, soms zelfs single cask bottelingen, het maakt een goede voorbereiding ontzettend belangrijk. Daarom werd het boodschappenlijstje voor deze proeverij al bijtijds ingeleverd bij Stefan van der Krabben van Wijnhuis Oss. Aan ons de schone taak om met dat lijstje in de hand een mooie proeverij samen te stellen.

De start was voor Gordon & MacPhail met een 10yo Miltonduff uit de Discovery serie. Deze sherryvat gerijpte whisky verraste bij het voorproeven al en wij waren dan ook niet verbaasd dat deze openingswhisky goed ontvangen werd bij de deelnemers. Geen heftige sherrybom maar een subtiele whisky met mooie fruitige sherrytonen. Een prima start.

De tweede whisky betrof de Story of the Spaniard, gebotteld door Compass Box. Deze blended malt werd in Den Haag nog benoemd tot beste in zijn soort. Het bijzondere, soms eigenwijze, verhaal achter de bottelaar zorgde samen met de kwaliteit van de whisky voor een prettig vervolg. De smaken van de verschillende vattypen komt mooi terug in geur smaak en afdronk. Met name de invloed van de Spaanse wijnvaten is merkbaar.

De laatste whisky voor de pauze was batch 5 van de door Adelphi gebottelde Glenborrodale. Een blended malt met de leeftijd van 8 jaar omdat de jongste toegevoegde whisky een 8yo Glenrothes betreft. Daarnaast bestaat de blend uit 14yo Highland Park, Bunnahabhain, Tamdhu en ook weer Glenrothes. Stuk voor stuk uit een prachtige selectie vaten die Adelphi in beheer heeft. 

Na whiskies op 43 en 46% is het na de pauze tijd voor whisky die op vatsterkte gebotteld is. De eerste betreft een 11yo Craigellachie uit de small batch serie van Cadenhead’s. Deze whisky werd gebotteld uit een samenvoeging van 3 Bourbon Hogsheads. Het alcoholpercentage van deze Speysider ligt op 54%. Een vleugje rietsuiker in de geur doet wat denken aan een invloed van rum. Het kruidige en wat notige karakter in de smaak halen die indruk weer weg. Een mooie start van het tweede deel.

Nummer vijf in de line up was voor veel deelnemers wel het topstuk. Niet geheel verrassend omdat het hier ging om een 26yo Longmorn, gebotteld door Signatory Vintage. Voor ons was dit een oude bekende aangezien we deze eerder al een keer presenteerden in een proeverij. Gedistilleerd in 1990 en na rijping in een hogshead in 2017 gebotteld in een oplage van 244 flessen op een alcoholpercentage van 51,8%. Zacht met tropisch fruit en een indruk van vruchtenthee, een waar snoepje…

Het slot van de line up betrof een door Van Wees gebottelde Ballechin uit 2007. Met een leeftijd van 11 jaar gebotteld uit een 2nd fill sherry butt. Deze botteling bracht 691 flessen op met een vatsterkte van maar liefst 59.5%. Dit percentage in combinatie met een behoorlijk geturfd karakter zorgen voor een mooie lange afdronk voor de reis naar huis. Wat bij deze whisky vooral opviel was de mooie balans tussen de turf en de sherrytonen. 

Al met al een proeverij waar wij met gepaste trots op terugkijken, zeker als de deelnemers aan het eind vragen wanneer de volgende proeverij gepland staat.

Voorafgaand aan deze proeverij werden wij geïnterviewd door Bram van Gaalen (inderdaad de zoon van…) voor zijn stage bij 412TV. Zie hier hoe we het er vanaf brachten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *