De viering van d’ierendag bij Restaurant Clemens

door | november 13, 2020

Een live whisk(e)y proeverij in Corona tijd… Het valt niet mee om dat nog gerealiseerd te krijgen. Aangescherpte regels in de horeca maken het steeds moeilijker om met een fijne groep mensen te genieten van het mooie graandistillaat. Tóch was het afgelopen weekend mogelijk en wel bij Restaurant Clemens in Oss.


Het was begin juli en de coronamaatregelen werden steeds verder versoepeld. We mochten weer wat meer en aangezien het restaurant eigenlijk in april de locatie was voor een proeverij bij een verjaardag leek het me leuk om er, na al het Corona-leed, alsnog een proeverij te plannen. Wie kon toen vermoeden dat we nu weer bijna tegen een algehele lockdown aan zouden zitten…

Maar goed, het plan werd gemaakt en de datum werd gekozen. Het moest zondag 4 oktober zijn en dat werd meteen een mooi bruggetje naar een thema dat we nog niet eerder hadden gehad. Een line up van alleen maar Ierse whiskey. Een viering van d’ierendag dus in plaats van dierendag. Samen met Wijnhuis Oss werd direct een line up samengesteld en besteld. Geen overbodige luxe want van één van de flessen bleken we de laatste fles uit de voorraad van de leverancier te hebben.

Met de laatste ontwikkelingen werd het nog even spannend maar gelukkig kon er om 15:00u gewoon gestart worden met de presentatie. Nou ja gewoon… Normaal presenteren we met z’n tweeën maar Peter was geveld door keelpijn en verkoudheidsklachten en dus hield hij zich prima aan de RIVM regels. Ook Olivier en Loes van Restaurant Clemens hadden zich prima aan de regels gehouden. Een grote zaal met ruim voldoende afstand tussen de deelnemers. Daarnaast was er een totaal aantal van 28 deelnemers zodat we in de zaal steeds onder de 30 toegestane personen konden blijven. Daarnaast droeg ik tijdens het uitschenken, de momenten dat je toch even dicht bij de deelnemers komt, een mondmasker. Veiligheid voor alles en mede daardoor de vrijheid om toch een proeverij te kunnen houden.

Voor de pauze passeerden drie whiskey’s de revue. De start was voor de oudste distillery van Ierland. De bij de Old Bushmills distillery gestookte Black Bush premium blend bleek een mooi aperitief voor wat nog zou gaan komen. Als tweede in de line up was het de beurt aan de Glendalough Potstill Irish Whiskey. Een jonge whiskey die verrassend smaakvol bleek, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de finish op een Virgin Irish Oak hogshead. Voor de pauze werd ook de bij Cooley gestookte Connemara nog geproefd. Een licht geturfde whiskey met een niet al te lange afdronk waardoor ik het wel aandurfde deze plek te selecteren voor deze whiskey. Het gebruik van turf voor het drogen van gerstemout en het hanteren van een tweevoudige distillatie maken deze whiskey een Ier met een Schots jasje.

De deelnemers kregen een pauze die door mij werd opgevuld met een het vullen van de glaasjes voor gedeelte dat nog moest komen. In het tweede deel volgden de varianten met een alcoholgehalte van 46% en hoger, te beginnen met de Teeling Single Malt. Een mooi vervolg op het verhaal achter de Cooley Distillery. Als nummer vijf hadden we de Yellow Spot spot geselecteerd. Een whiskey die van halverwege de jaren ’50 van de vorige eeuw niet meer gemaakt werd tot er in 2012 bekeken werd of het nog mogelijk zou zijn dit weer op te pakken. Daar bleek 12yo whiskey voor nodig te zijn die een rijping had gehad in Malaga wijnvaten. Gelukkig blijken er bij Irish Distillers nog van deze vaten te liggen en kunnen er nog steeds kleine batches geproduceerd worden. Over kleine batch gesproken. Van de zesde whiskey in de line up hadden we dus de laatste fles die Bresser & Timmer kon leveren. An Irish Whiskey 10yo, gebotteld in de Small Batch serie van bottelaar Cadenhead. Wat had ik graag gezien dat we er toen twee hadden kunnen laten komen… Het slot was voor een fles die ik wél in mijn eigen collectie heb staan. Sterker nog, het is nu nog mijn enige Ierse whiskey maar ik denk dat ik wel op zoek zal gaan naar iets leuks naast de Redbreast Cask Strength 12yo Single Pot Still whiskey. Met een vatsterkte van 55,8% een krachtig slot van deze proeverij.

Na ruim 2,5 uur zat ook deze proeverij er weer op. Voor mij weer erg leuk om te doen al moet ik eerlijk bekennen dat het best hard werken is in je eentje… De waardering die ik achteraf mocht ontvangen van de deelnemers gaf me echter ook meteen wel weer energie. Daar doen we het tenslotte allemaal voor!

Wijnhuis Oss en Restaurant Clemens bedankt voor de prettige samenwerking. Ik denk dat we nog wel eens terug zullen komen… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *