Dalwhinnie Distillers Edition 2015

door | juli 11, 2021

Na de Cragganmore en de Glenkinchie was het de beurt aan Dalwhinnie. Of ja, het zou de beurt aan Dalwhinnie geweest zijn. De proeverij op zich ging immers niet door. De flessen gingen echter wél gewoon open en werden door ons geproefd. Gelukkig kregen de klanten van Wijnhuis Oss daarna ook nog de kans deze flessen in samplevorm aan te schaffen. Zo kwamen ze toch nog goed terecht.

Ook Dalwhinnie bevindt zich in het wat lichtere deel van het Diageo assortiment. Voor mijzelf is Dalwhinnie één van de single malt whisky’s waarmee mijn reis door het whiskylandschap begon. De standaard 15yo was de eerste single malt die ik zelf kocht nadat ik daarvoor een fles Cardhu had gekregen voor mijn verjaardag (lang geleden…).

Foto Whiskybase.com

Van Dalwhinnie is bekend dat de spirit een langere rijping nodig heeft dan vele andere spirits. Het is niet voor niets dat de standaardbotteling minimaal 15 jaar oud is en datzelfde geldt voor de Distillers Edition. Laatstgenoemde is na de standaardperiode van rijping op refill vaten van Europese en Amerikaanse komaf, gefinisht op Amerikaans eikenhouten vaten die zijn voorbehandeld met Oloroso Sherry. Botteling heeft plaatsgevonden op een ABV van 43% en er is koud gefilterd en zeer waarschijnlijk bijgekleurd.

  • Neus: Honing, vanille, caramel en bij de start zoete sherrytonen. We ruiken vooral ook een Golden Delicious appel.
  • Smaak: Ietwat kruidig maar ook een notig tintje. Zacht in de mond en de smaak van de appel komt hier ook weer terug.
  • Afdronk: Medium lengte waarbij het notige karakter een licht drogend mondgevoel geeft.

Voor ons was deze versie een behoorlijk verrassende. De invloed van de Oloroso finish is duidelijk waarneembaar en dat maakt deze Dalwhinnie echt wel een aanrader voor de liefhebber. Zoek je nog een mooi flesje om cadeau te geven? Hier kun je wat ons betreft prima mee voor de dag komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *