Cragganmore Distillers Edition 2015

door | juni 27, 2021

De proeverij met de Distiller Editions ging dus niet door maar we proefden de flessen wel. De eerste fles die we in de betreffende line up zouden gaan schenken was de Cragganmore 2015 editie. De Distillers Editions van Diageo worden sinds 1997 uitgebracht en vanaf 2000 maakt de Cragganmore botteling deel uit van de vaste release en dat is niet voor niets.

Cragganmore bevindt zich standaard al in het licht rokerige en wat rijkere kwart van het Diageo whisky-assortiment. Het is een mooie en vooral veilige whisky wanneer je een flesje cadeau wil doen. De Distillers Edition gaat een stapje verder. De Port finish moet zorgen voor een nét wat rijkere smaak.

Foto Whiskybase.com

De 2015 editie werd gedistilleerd in 2003. De rijping vond vervolgens plaats in Bourbon barrels. Na 12 jaar rijping werd de finish ingezet. Hiervoor zijn vaten gebruikt die gemaakt zijn van Europees eikenhout en zwaar gecharde caskends van Amerikaans eikenhout. Deze vaten zijn voorbehandeld door ze eerst af te vullen met (Tawny) Port. De finish periode van de whisky in deze vaten duurt minimaal 3 maanden.

Ons oordeel:
  • Neus: Caramel, vanille, rood fruit, bosvruchten en later ook een vleugje amandel.
  • Smaak: Heel zacht in de mond met ook weer bosvruchten en amandel.
  • Afdronk: Wat aan de korte kant en wat ons betreft vrij vlak.

Ten opzichte van de standaard 12yo Cragganmore is met name het fruitige aspect toegevoegd door de Port finish en dat was ook wel te verwachten. Voor ons een score van 82 punten. Een langere, meer uitgesproken afdronk had absoluut voor een hogere score gezorgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *