Cask Strength proeverij bij Restaurant Pardon

door | november 10, 2020
Untitled

We organiseerden weer eens een whiskyproeverij. Plaats van handeling, net als de vorige keer, Restaurant Pardon in het centrum van Oss. Op het programma deze keer een line up met alleen whisky’s op vatsterkte. Een pittig avondje maar oh zo lekker.


Samen met Stefan van der Krabben van Wijnhuis Oss werd een maand of twee geleden al de basis gelegd voor deze avond. Toen hebben we samen al beslist welke whisky’s we wilden presenteren. Dat is in zo’n geval ook wel nodig. Een aantal whisky’s zijn in zeer beperkte oplages verkrijgbaar en dan moet je snel handelen. 

Ook met het restaurant werd op tijd het programma besproken zodat zij er weer een paar mooie hapjes bij konden plaatsen. Naast zuurdesem brood en water passeerden ook een bolletje vanille ijs met een huisgemaakte whisky-caramel saus, toast met paté en in whisky gekonfijte appel en een mooie kaas de revue. 

De line up dan.

We trapten af met een door The Ultimate gebottelde Clynelish. Deze was gedistilleerd in 2008 en na net geen negen jaar gebotteld op een sterkte van 59,6%. De rijping op een Bourbon barrel in combinatie met de leeftijd zorgde ervoor dat de smaakpapillen wakker geschud werden. Bij deze whisky was voor velen het toevoegen van water geen overbodige luxe.

De toon was gezet en bij de tweede whisky kwamen de deelnemers beter in hun element. De Glengoyne Cask Strength Batch#3 viel prima in de smaak. De sherry invloed en het wat zachtere karakter van de distillery zorgden ervoor dat de 58,2% zeker niet als storend werd ervaren.

De derde whisky van de avond was een recente, door Gordon & MacPhail gebottelde Bunnahabhain. Gedistilleerd in 2009 en dit jaar gebotteld op 60,5%. De jonge leeftijd was niet terug te vinden in de smaak. Deze whisky gaf een mooi volwassen smaakbeeld en werd achteraf door velen als favoriet van de avond gezien.

Na de pauze is het tijd voor de sterkse whisky van de avond. We kozen hier voor The Glenlivet Nadurra Oloroso batch OL0614. Ook hier dus weer een op sherry gerijpte whisky met de bijbehorende karakteristieke smaken. Het zal dan ook niet verbazen dat ook deze weer prima werd ontvangen.

Dan in primeur voor een WhiskyOss proeverij. We presenteerden namelijk een Single Grain whisky. Uit de warehouses van Signatory Vintage werd een prachtige 24yo (op 5 dagen na 25yo) Cambus geseleteerd. De leeftijd en het bijbehorende Angels’ Share zorgden ervoor dat deze whisky slechts op 52,3% gebottelde werd. Prachtig om te merken dat de deelnemers de andere smaakbeelden ook goed konden waarderen. Voor ons zelf in ieder geval een klein hoogtepunt van de avond.

Het slotakkoord is wederom voor Signatory Vintage. Een zeer recente botteling van een 26yo Longmorn met een percentage van 51,8. We sluiten dus af met het laagste percentage maar wel met een prachtig mooie whisky. 

Aan het einde van de avond restte louter tevreden gezichten. Nico en Heike Rentrop van Restaurant Pardon, Stefan van Wijnhuis Oss, de deelnemers en wij zelf uiteraard ook, we konden allemaal terugkijken op een mooie en leerzame avond. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *