Cardhu 14yo

door | april 20, 2023
Cardhu 14yo

Door naar de derde whisky van de Special Releases 2021 whiskyproeverij van laatst. Voor mij toch wel een bijzonderheidje aangezien ik met de standaard 12yo versie zo’n 21 jaar geleden kennis maakte met de wereld van de single malt whisky. In die periode volgden nog 1 of 2 flessen Cardhu maar sindsdien had ik er niet veel meer van geproefd, tot ik me ging voorbereiden op de proeverij en daarbij deze Cardhu 14yo mocht gaan beoordelen.

Op voorhand had ik de proeverij met deze whisky willen starten, gevolgd door de Oban en dan de Glendullan maar bij het voorproeven werd me al snel duidelijk dat ik daarmee deze Cardhu te kort zou doen én dat dat ook de Glendullan niet ten goede zou komen. Ik besloot daarom de eerste helft van de line up af te sluiten met de Cardhu.

Cardhu is een Speyside distillery die al ruim twee eeuwen meegaat. In de eerste jaren nog illegaal maar sinds 1824 mág er ook daadwerkelijk whisky geproduceerd worden. De distilleerderij was zijn tijd ver vooruit gezien de belangrijke rol die Helen Cummings en haar schoondochter Elizabeth Cummings er in de beginjaren gespeeld hebben. Zij zorgden voor de stevige basis die er nu nog steeds is.

Foto Whiskybase.com

De whisky dan. Deze werd gedistilleerd in 2006 en gebotteld in 2021 op een leeftijd van 14 jaar. In de tussentijd vond een eerste rijping plaats in refill American Oak vaten, gevolgd door een finish in vaten die eerst gebruikt waren voor rode wijn. Het alcoholpercentage waarmee deze whisky de fles in is gegaan is 55,5%

  • Neus: Zoet en fruitig met rijpe rode appel en een hint van druiven. Een lichte kruidigheid met vanille, grassige tonen en bloesem.
  • Smaak: Komt wat betreft kruidigheid stevig binnen. Langer in de mond komen zoete tonen naar boven met vanille, caramel en ook weer de (over)rijpe appel.
  • Afdronk: Mooie afdronk met zoet van de appel maar ook de kruidigheid blijft aanwezig.

Voor mij is dit een mooie hernieuwde kennismaking met Cardhu. Dit is een een prima whisky met een mooie balans tussen zoete fruitigheid en ook de kruidigheid van het hout. Ik heb hier een score van 86 punten aan gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *