Caol Ila Distillers Edition 2015

door | augustus 22, 2021

Het slot van de serie over de whiskyproeverij die vanwege COVID-19 nooit plaats zou vinden is uiteraard een blogje over de laatste whisky uit de line up. Zoals je kon lezen in het artikel over de Distillers Edition van Lagavulin kozen we er tijdens het voorproeven voor de Caol Ila om de proeverij mee af te sluiten. Een lastige keuze als je twee prachtig geturfde Islay whisky’s in de line up hebt staan.

Van Caol Ila kennen we een aantal hele mooie standaard bottelingen. Van de NAS botteling Caol Ila Moch, via de 12yo en 18yo naar de 25yo wordt de whisky door DIAGEO aan de man / vrouw / persoon gebracht. Naast de standaard bottelingen maakt Caol Ila ook vaak deel uit van de Special Releases en dan willen ze nog wel eens verrassen met een ongeturfde variant.

Foto Whiskybase.com

Voor de Distillers Edition wordt uitgegaan van de meest gangbare Caol Ila. De 12yo is waarschijnlijk immers de variant die bij het grote publiek het meest bekend is. Ook deze whisky werd dus 12 jaar gerijpt op refill vaten van zowel Amerikaanse als Europese komaf. Vervolgens werd een selectie overgezet in Amerikaans eiken vaten die zijn voorbehandeld met Moscatel, evenals Pedro Ximenez een zoete sherry soort.

  • Neus: Subtiele turfrook met een wat vlezig karakter, gerookte bacon. Daarna ook citrusfruit met een zoet randje.
  • Smaak: Kruidig en romig. Zoete tonen van de druif aangevuld met een mooi randje turfrook.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met zoete tonen en een aards karakter van de turfrook.

Zoete sherry gaat hier heel mooi samen met de subtiele turfrook van Caol Ila. Uiteindelijk was de Caol Ila net wat krachtiger dan de Lagavulin en dat gaf voor ons de doorslag om deze als slot te gebruiken. Ben je na het lezen van deze serie geïnteresseerd geraakt in de Distillers Edition bottelingen? Neem dan vooral contact op met je favoriete slijter. Hij zal je vast kunnen helpen aan een mooi exemplaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *