Blind proeven in ‘t Putje

door | november 2, 2020

Elke keer dat we iets organiseren proberen we dat te doen in een ander thema of opzet. Telkens is het maar weer een gok of we voldoende publiek op de been krijgen. Zeker ook omdat we nooit vooraf bekend maken wát we gaan proeven. Voor een avond “blind proeven” was het dus helemaal spannend. Gelukkig hadden we op 7 maart 2015 een hele mooie groep met in totaal 31 deelnemers voor een zeer bijzondere whiskyproeverij in Zaal ‘t Putje in Oss.


Een bijzondere proeverij was het zeker. Het leek zelfs meer een workshop te zijn voor onze gasten. Waar we normaal gesproken namelijk juist van bekende whisky’s de karakteristieken en achtergronden bespreken, was het nu een zogenaamde blinde proeverij. Zonder kennis van het etiket echt gaan zitten voor de geur en de smaak. Daarbij gaven we dan uitleg over hoe diverse smaken ontstaan in je whisky. Natuurlijk maakten we de whisky’s daarna bekend en gingen we ook kijken of we als groep uit zouden komen op het bekende smaakprofiel van de betreffende distillery. Dát bleek nog niet mee te vallen…

Naast het proeven met opdracht hadden we deze keer ook een Special Guest én een prijsvraag. Verder hadden we ook een aantal dvd’s van Nederland Whiskyland beschikbaar. Denny Mac Taggart was speciaal voor deze avond overgekomen vanuit Den Haag en hij bracht voor alle aanwezigen een leuk presentje mee. Tevens had hij een prijsvraag bedacht én daarvoor de eerste prijs meegebracht, een exclusieve set glazen van Glenfiddich samen met nog een special edition glas eveneens van Glenfiddich. De nummer twee kon rekenen op een van de dvd’s.

Het proeven werd gestart met een opwarmertje bij binnenkomst. Een glaasje Maker’s Mark mocht de smaakpapillen op gang brengen en dat werd door de meeste aanwezigen goed ontvangen. Ook wij vonden dit een mooie Kentucky Straight Bourbon die zomaar eens ooit gewoon in collectie komt te staan.

Na dit voorafje werd het tijd de zaal te betreden en over te gaan op het echte werk. De eerste Single Malt Whisky werd gepresenteerd en geproefd. Door sommigen als scherp ervaren, door anderen wel prettig bevonden. In ieder geval een whisky met een eigen karakter, de Clynelish 14yo. Nummer twee in de officiële line up bleek er toevallig een te zijn uit de stal van William Grant & Sons, de werkgever van Denny. Zachter met honing en vanille en een lichte kruidigheid, de Balvenie 15yo Single Barrel cask 2823. De laatste Whisky met een alcoholpercentage lager dan 50% was er één die wij zelf bij het voorproeven als zeer prettig hadden ervaren. Ook enkele onafhankelijke bottelingen van deze distillery vonden we al erg lekker dus de verwachtingen van de Longmorn 16yo waren hoog gespannen.

Na 4 Whisk(e)y’s met een percentage van 45 tot 48% werd het tijd de lat wat hoger te leggen. Percentages hoger dan 50%, cask strength bottelingen te beginnen met een No Age Statement Whisky. Ooit ontstaan vanwege de vraag van liefhebbers naar een CS versie van de Classic botteling van deze distillery in de Lowlands. Auchentoshan Valinch batch 2011. Met een percentage van 57,5% toch als zeer vriendelijk ervaren en dat zorgde toch wel voor wat verbaasde blikken. De nummer 5 in de line up was een Vintage botteling van de meest oostelijk gelegen distillery van Schotland. Het betrof de 1995-2012 batch 10 van Glen Garioch, de laatste batch van vóór de tijdelijke sluiting in 1995. Ook het hoge alcoholpercentage van deze fles (55,3%) werd niet als vervelend ervaren door de aanwezigen. Integendeel…

Het slot was voor een Whisky die het verdient een sluitstuk te zijn van een dergelijke proeverij. De donkere kleur en de omschrijving zorgden bij een aantal aanwezigen al direct voor punten van herkenning. “Welke batch is dit?” was een vraag die diverse keren op kwam en het antwoord… Batch 49, Aberlour A’bunadh. No Age Statement (alweer een), volledig gerijpt op Oloroso Sherry Casks en gebotteld op maar liefst 60,1%. Wát een prachtig product is dát!

Na het officiële gedeelte van de proeverij was er nog even tijd voor wat napraten en naborrelen. Restjes mochten op en van de Glen Garioch en de Aberlour hadden we zelfs wat extra staan. Een gezellig slot van een mooi event in Zaal ‘t Putje, een locatie waar we zeker nog eens terug zullen keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *