The Dalmore Cigar Malt

door | september 17, 2022

De vakantie periode is wel zo’n beetje op zijn eind, maar toch nog even een soort van vakantie verhaal.
Een vriend van me die tevens ook mijn werkgever is, wilde me eens extra belonen voor mijn inzet van de afgelopen periode. Het is natuurlijk altijd prettig om te horen dat je werk erg gewaardeerd wordt, maar al helemaal als dat met een mooie fles whisky wordt beloond.

Ieder jaar is er weer een barbecue voor al het personeel voordat we drie weken sluiten en vakantie gaan vieren. Edwin zorgt dan altijd dat er ook een lekker flesje whisky is voor diegene die daar wat van wil proeven. Dit jaar had hij voor mij nog een extra verrassing bij zich. Namelijk een fles Dalmore Cigar malt!
Heel lang geleden heb ik eens een glaasje kunnen proeven, maar de ervaringen daarvan zijn me allang ontgaan. Een perfect cadeau dus!

De Cigar Malt van de in The Highlands gevestigde distilleerderij is er een met een bijzondere rijping. Nou ja bijzonder is de rijping opzich niet, maar wel dat er maar liefst drie soorten vaten worden gebruikt. Vaten waar voorheen Bourbon, Oloroso Sherry en Sauvignon in heeft gezeten. Ik was dus wel erg benieuwd hoe deze mengelmoes van smaken mij zullen bevallen. Na er een dram of twee van te hebben genuttigd in mijn vakantie, werd het tijd mijn ervaringen hier eens te delen.

The Dalmore

Cigar Malt Reserve
44% ABV

  • Neus: Sherry en wijn invloeden zoals rozijnen, bessen en kersen, Sinaasappel, vanille, bruine basterdsuiker en toffee.
  • Smaak: olie-achtig mondgevoel met weer rozijnen en bessen. Grapefruit, kersen, chocolade, een beetje koffie en karamel.
  • Afdronk: Lange afdronk met eerst nog wat zoete fruit smaken, maar die verdwijnen redelijk snel waardoor er een wat bittere smaak van sinaasappelschil over blijft met een wel nog een kersensmaak.

Alhoewel ik niet perse een Dalmore liefhebber ben, kan ik deze wel erg waarderen. De combinatie van de gebruikte vaten leveren een mooie blend van smaken op. Het lijkt er wel op dat er vrij jonge whisky is gebruikt, maar dat ervaar ik in deze niet als vervelend. De aroma’s van de Sauvignon en Oloroso vaten hebben wel de overhand, maar gaan wat mij betreft niet over de grens en het is dus gelukkig niet echt een Sherry bom. In combinatie met een stukje goede chocolade, heb je al snel het idee dat je kersen bonbons in je mond hebt.
Ik dank Edwin voor dit fijne cadeau en beoordeel deze met 85 punten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *