Rosebank 30yo versus Glengoyne 30yo

door | december 21, 2020

Zo aan het eind van het jaar is het tijd om nog even uit te pakken. Dat kan met cadeautjes onder de boom maar het kan ook met een paar bijzondere samples. Zo kreeg ik van Stefan van der Krabben van Wijnhuis Oss een paar restjes van samples die hij had ontvangen en geproefd. Nog net genoeg om een klein beetje te kunnen proeven van twee (voor mij) onbetaalbare whisky’s. De Rosebank 30yo én de Glengoyne 30yo die beiden onlangs op de markt verschenen.


Het is van beiden echt nét genoeg om me een beeld te vormen van wat de aroma’s zoal te brengen hebben. Beiden gaan in een glaasje en ik laat ze eerst maar eens even ademen. Iets dat zeker bij oudere whisky’s aan te raden is. Dan ga ik er maar eens goed voor zitten.

Rosebank 30yo Release One

De Rosebank distillery lag in de Lowlands en er werd geproduceerd van 1910 t/m 1993. Inmiddels wordt er hard gewerkt om een nieuwe Rosebank distillery te bouwen maar of die ooit de reputatie van het oude product zal kunnen benaderen blijft natuurlijk afwachten. Deze whisky werd in ieder geval gedistilleerd in 1990, gerijpt in refill sherry butts en refill bourbon hogsheads en werd dit jaar gebotteld als Release One onder het nieuwe regime. Er werden 4350 flessen gebotteld met een ABV van 48,6%.

  • Neus: Zacht zoete geur met voornamelijk tropische fruittinten.
  • Smaak: Een romig mondgevoel met licht kruidige tonen. Ook hier weer tropisch fruit maar ook iets van amandelspijs.
  • Afdronk: Medium van lengte. De aroma’s uit geur en smaak blijven mooi aanwezig. Met name de lichte kruidigheid komt hier mooi op.
Van allebei een nipje!
Glengoyne 30yo Limited Release

De warehouses van Glengoyne liggen in de Lowlands maar de distillery staat aan de andere kant van de weg nét in de Highlands. Deze botteling leverde een opbrengst van 5200 flessen op op een sterkte van 46,8%. Rijping vond volledig plaats in sherry butts.

  • Neus: Donkere sherrytonen met pure chocolade, koffie, tabak, leer en gedroogd fruit (dadels)
  • Smaak: Heerlijk zacht en romig in de mond. Ook hier de aroma’s van pure chocolade en dadels maar ik proef hier ook iets van bosvruchten.
  • Afdronk: Mediumlengte met bosvruchtenthee en een chocolaatje.

Stefan, dank je wel voor de mogelijkheid om deze twee giganten te kunnen proeven. Beiden krijgen van mij een score van 90 punten mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *