Whiskybroker Glenrothes 23yo

door | november 30, 2020
Glenrothes Whiskybroker Fettercairn

Deze fles werd geopend bij de opnames van het introductiefilmpje van WhiskyOss nieuwe stijl. We beloofden toen al dat onze bevindingen snel zouden volgen en belofte maakt schuld… Wij vinden dat in het geheel niet vervelend. Zeker niet als het over dit soort whisky’s op leeftijd gaat.


Op de Facebookpagina van bottelaar Whiskybroker werd de afgelopen weken al duidelijk dat er weer wat nieuwe bottelingen aan zaten te komen. Bij mij zorgt dat dan voor een soort waakzaamheid. Regelmatig even checken of er weer wat nieuws werd aangeboden en, belangrijker nog, wat dat nieuws dan zou zijn. Toen deze Glenrothes verscheen op de website twijfelde ik geen minuut. Een 23yo Glenrothes voor 77 pond, daar kon ik me toch geen bult aan vallen?

Whiskybroker Glenrothes Single Cask Caskstrength

Distillatie van de spirit vond plaats in oktober 1997. Er werd gekozen voor een sherry butt voor de initiële rijping. Op 27 september 2017 werd de inhoud van het butt overgezet in een Fresh Oloroso sherry butt. Mogelijk was de invloed van het eerste vat niet voldoende en werd daarom gekozen voor een tweede rijpingsperiode.

Op 28 oktober van dit jaar werd de whisky uiteindelijk gebotteld op de respectabele leeftijd van 23 jaar. Dit leverde 393 flessen op op een vatsterkte van 54,8%. Er werd niet gekleurd of koud gefilterd.

Notities van Peter

  • Neus: Licht zwavelig, vlezig, gevolgd door donker rood fruit.
  • Smaak: Een hint van tabak, cacao, ook hier weer een licht zwavelig karakter, rood fruit en winegums (die donkere).
  • Afdronk: Lekkere lange afdronk met cacao en rood fruit.

Notities van Jeroen

  • Neus: Licht zwavelig, een afgestreken lucifer die al een paar minuten gedoofd is, een vlezige bouillon. Later komt duidelijk pure chocolade en rood fruit naar boven.
  • Smaak: Ook hier de pure chocolade (met een hoog cacao gehalte). Daarnaast caramel, rood fruit en een hint van tabak.
  • Afdronk: Lange afdronk met vooral chocolade en het randje tabak. Het lichte zwaveltje blijft ook aanwezig

We zitten zeer op één lijn in onze bevindingen. Dit is vanwege het zwaveltje wel een whisky die niet iedereen zal kunnen bekoren. Ons bevalt ie echter prima!

3 gedachten over “Whiskybroker Glenrothes 23yo

  1. Marc

    Ik ben in de gelukkige gelegenheid om een sampletje van deze dram te kunnen proeven. De beschreven smaaknotities zijn zeker herkenbaar, het vlezige, donkere chocolade maar zeker ook het zwavel(tje) in de neus en smaak. Ik ben er over het algemeen niet zo’n fan van en ook hier domineert de zwavel voor mij teveel. Een theelepeltje water erbij tempert de invloed enigzins en maakt deze dram voor mij een stuk aangenamer waarbij de sherry smaken voor mij weer beter tot hun recht komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *