Whiskybroker Fettercairn 11yo

door | maart 4, 2021

Toen we onze nieuwe website presenteerden vierden we dat met het openen van een fles Glenrothes 23yo van bottelaar Whiskybroker. In dezelfde bestelling die ik in het najaar van 2020 deed zat ook een 11yo Fettercairn van dezelfde bottelaar. Het wordt tijd om ook die eens onder de loep te nemen.

Dit is een verhaal van een bijzonder staaltje caskmanagement maar laat ik bij het begin beginnen. De spirit werd in maart 2009 bij de Fettercairn distillery in de Highlands regio (de distillery bevindt zich ongeveer halverwege de steden Dundee en Aberdeen) gedistilleerd en te rijpen gelegd in een refill hogshead met vatnummer 800293. Tot zover niets geks aan de hand toch?

In juni 2018 werd echter besloten de inhoud van het vat te verdelen over 4 refill Oloroso sherry Octaves om zodoende de whisky een licht gesherried karakter mee te geven. Na ruim twee jaar narijpen werden de Octaves weer bijeen gevoegd en na een korte “marrying” periode werd overgegaan tot het vullen van 268 flessen 11yo whisky. Er werd niet koud gefilterd, bijgekleurd of verdund getuige ook het alcoholgehalte van 57,3%.

  • Neus: Ingetogen zoete geur met wat kruidige tonen op de achtergrond. Schil van een sinaasappel, melkchocolade en gedroogde abrikoos.
  • Smaak: Dit is een makkelijk drinkbare whisky. Geen overheersende smaken maar een mooie balans tussen het originele vat en de Oloroso octaves. Een licht kruidig randje met mooie zoete aroma’s zonder echt een hoogvlieger te zijn.
  • Afdronk: Net als de geur en smaak. Niet overheersend maar prima op smaak en van lengte

Ik heb deze whisky 86 punten gegeven omdat het echt een allemansvriend kan zijn. Terugkomend op het caskmanagement kan ik niet anders zeggen dan dat hier mooi werk is geleverd. Wellicht had alleen het hogshead (veel) te weinig gebracht en gelukkig zijn de Oloroso octaves ook niet meer al te actief geweest om er een sherrybom van te maken. Job well done!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.