Whiskybroker Caol Ila 9yo

door | november 13, 2020

“Gelukkig” hebben we nog even wat herfstachtig weer voordat de zomer echt van start gaat. Dat zorgt ervoor dat het nog net een mooie tijd is om een geturfde whisky in te schenken. Laat ik nou onlangs nog een flesje Caol Ila gekocht hebben…


Ik vertelde in de blog over de 16yo Arran al dat ik me aangemeld heb bij Whiskybroker en dat ik daar ook direct wat flessen heb aangeschaft. Deze 9yo Caol Ila is daar dus een voorbeeld van. Ik schreef me in op 15 mei en scrolde direct maar even door het aanbod op de website. Daar kwam ik deze fles tegen die de dag ervoor gebotteld bleek te zijn. Niet vers van de pers maar vers in de fles dus eigenlijk… En ja, van de geturfde Islay whiskies ben ik wel het meest fan van deze distillery dus de keuze was snel gemaakt. Hup, in het winkelmandje.

De spirit voor deze whisky werd op 5 december 2010 te rijpen gelegd in een “red wine barrique” met vatnummer 300753. Dit vattype zit qua grootte tussen een hogshead en een barrel in en werd dus gebruikt in de productie van rode wijn. Ik ben zeer benieuwd naar wat de rode wijn, in combinatie met het vattype, gedaan heeft met de whisky. Op 14 mei van dit jaar werd de whisky gebotteld op een vatsterkte van 58,7% en zonder gebruik te maken van koude filtering of bijkleuring. Ik ga er eens goed voor zitten.

  • Neus: Ik ruik snoepjes en subtiele turfrook. Winegums en zachte drop maar ook rood fruit in de richting van framboos en aardbei met een fijn rokerig randje. Aangenaam voor de eerste indruk.
  • Smaak: Bij het eerste slokje behoorlijk prikkelend op de tong wat met deze leeftijd en het ABV niet geheel verrassend is. Laat je de whisky mooi in de mond rondgaan dan komen ook hier de aroma’s uit de geur mooi vrij. De turfinvloed is hierbij wel meer aanwezig dan de zoete smaaktinten.
  • Afdronk: Een mooie lange afdronk met een licht drogend karakter. Uiteraard turfrook maar ook de zoete invloeden komen hier bij vlagen mooi door. 

Voor mij is deze fles een bewijs van een whisky die ondanks de jeugdige leeftijd toch ontzettend mooi ontwikkeld is. Het vat heeft waarschijnlijk een fruitige rode wijn in zich gehad waardoor nu deze zoete fruittinten in de whisky aanwezig zijn. Een mooie balans met de subtiele Caol Ila turf. Voor mij is deze whisky een score van 86 punten zeker wel waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *