Whiskybroker Blair Athol 10yo

door | november 13, 2020

Laat ik eerst de laatste van de drie Whiskybroker flessen in mijn collectie maar eens beoordelen. Een fles ik samen met de laatst besproken Caol Ila bestelde. In dit geval een Blair Athol die een vergelijkbare rijping heeft gehad als de Caol Ila. 


Mijn allereerste ervaring met Blair Athol dateert alweer van een aantal jaren geleden. We presenteerden toen een prachtige 25yo botteling van een op sherryvat gerijpte Blair Athol uit 1988. Die maakte meteen een hele goede indruk. Daarna bleef het eigenlijk toch wat stil wat betreft deze whisky tot onze Whiskyreis van 2016.

We bezochten toen de distillery en ik kocht bij het bezoek aan Edradour een hele mooie 23yo botteling uit de Caskstrength Collection van Signatory Vintage. In dit geval had een Bourbon hogshead dienst gedaan voor de rijping. Twee oudere bottelingen hebben me dus steeds niet teleurgesteld. Hoe zou het nu gaan met deze (slechts) 10yo botteling? Ik ga het zien (of eigenlijk ruiken en proeven).

Zoals gezegd is de rijping vergelijkbaar als bij de laatst behandelde Caol Ila. Ook deze whisky heeft gerijpt in een Red Wine Barrique. Het vatnummer betreft 300870. Het vat werd gevuld op 5 maart 2010 en op 21 april van dit jaar werd overgegaan tot botteling. Er werd niet bijgekleurd of koud gefilterd. Daarnaast is het alcoholpercentage niet verlaagd. De vatsterkte van 56,5% is dus ook de sterkte in de fles. Mijn exemplaar is flesnummer 101 uit het totaal van 240 stuks. 

  • Neus: Een vrij zoete mengeling van caramel en marsepein. Daarnaast ook hints van gedroogd fruit en iets romigs van witte chocolade. Zeer vriendelijk. 
  • Smaak: Een kruidige prikkel van het hout, gevolgd door een meer romig mondgevoel. In de smaak meer hints van rood fruit in plaats van gedroogd fruit. Minder zoet dan de geur, juist wat frisser. 
  • Afdronk: Licht drogend, ietwat notig. Het kruidige van het hout blijft aanwezig met afwisselende invloeden van fruit. Heel vreemd is een ietwat zepig randje achter in de keel. 

Het vriendelijke in de neus en het meer frisse in de mond geven net de doorslag naar de 85 punten voor deze Blair Athol. Jammer van dat rare randje in de afdronk maar nog steeds een ruime voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *