Vergelijken van de Winter Queens

door | november 11, 2020

Vorig jaar was Winter Queen batch 1 één van de eerste flessen die ik kocht. De tweede batch zal ik echter niet aan gaan schaffen. Bijna €300 voor een fles whisky vind ik over het algemeen toch wat veel. Gelukkig werd batch 2 in de Bottle Share aangeboden en kon ik er een sample van aanschaffen. Tijd voor een vergelijking van de beide batches.


Ook batch 1 was eigenlijk wel behoorlijk aan de prijs met zo’n €125 voor een slechts 9yo whisky. Daarbij ging het dan uiteraard om de jongste whisky die erin zat en dat is bij batch 2 niet anders. Batch 2 is een 19yo whisky en dat komt door de aanwezigheid van een Millstone met die leeftijd. Dat de andere bestanddelen allen veel ouder zijn maakt het voor de prijs dan misschien toch wat begrijpelijker. Ook het feit dat van deze batch slechts 400 flessen (tegenover 866 bij batch 1) gebotteld zijn, moet het prijskaartje wat meer rechtvaardigen.

Bij de eerste winterse koningin viel het me op dat het karakter van onze nationale whiskytrots een behoorlijk stempel drukte op de blended malt. Met name de schijnbare aanwezigheid van tuinkruiden en bleekselderij zorgen voor het herkenbare tintje Millstone. Zou dat in de tweede batch ook het geval zijn of zou dit een heel andere stijl geworden zijn? De keuze van de verschillende samenstellingen doet vermoeden dat de stijl inderdaad zeer anders zal zijn.

Foto Dramtime.nl

Bestond batch 1 naast twee 200ltr Millstone Oloroso vaten uit een Longmorn bourbon barrel en een kleine hoeveelheid Glenrothes uit een sherry butt, in het geval van batch 2 gaat het om een refill ex-sherry butt Mortlach, een deel van een refill ex-sherry butt Bowmore, een deel van een ex-sherry butt van een niet nader genoemde Highland distillery, een deel uit 2 refill ex-bourbon hogsheads van Teaninich en (slechts) een deel van een first fill PX sherry hogshead van Millstone. De Nederlandse component heeft een leeftijd van 19 jaar. De Schotten zijn allen 30 jaar of ouder. Ik ga er eens goed voor zitten!

  • Neus: Een vleugje subtiele turfrook. Donker fruit met een romig tintje, bosvruchten cheesecake? Daarnaast komt ook een geur van pure chocolade en zelfs koffie bij vlagen boven. Een bijzonder mooie combinatie van aroma’s
  • Smaak: Romig en vol in de mond. Het alcoholpercentage van 54,5% is totaal niet vervelend! Zachte Bowmore turfrook met frisse fruittinten, bessen, pure chocolade en toffee
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met lichte rook en een smaakbeleving van bosvruchtenthee.

Wat is dit een mooie Fusion whisky zeg! Ik moet zeggen dat ik deze batch duidelijk mooier in balans vind dan batch 1. Is dat genoeg om tóch voor een eigen fles te gaan? Nee dat niet want die prijs is me echt te hoog. Ik ben wel blij dat ik deze batch heb kunnen proeven. Dennis Kraak, dank je voor de share!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.