Twee samples van Compass Box

door | oktober 21, 2021

Ik blijf maar even in de samples hangen. Dit keer twee samples die ik van Marc van Grunsven mocht ontvangen. De volgende ruil met hem zit er alweer aan te komen en de samples van de vorige ruil zijn nog niet eens allemaal op… Een mooie reden om dan maar eens twee samples tegelijk te behandelen, zeker als de whisky’s afkomstig zijn van dezelfde bottelaar.

Compass Box is eigenlijk meer dan alleen een bottelaar. Eigenlijk is het zéker net zoveel een blender als een bottelaar. Het is ook niet zomaar een blender maar een met een heel open filosofie. Soms zelfs zo open dat het op weerstand stuit vanuit de whiskywereld. Er zijn nou eenmaal regels voor wat je allemaal wel en vooral ook niet op je labels en website mag plaatsen over de samenstelling van je whisky’s…

Goed, Compass Box dus en daar dan twee samples van uit de standaard range. Ik ga The Spice Tree en The Peat Monster proeven. Van de laatste proefde ik jaren geleden al eens een glaasje maar om nou te zeggen dat ik dat profiel nog even snel naar boven kan halen… Nee dus. The Spice Tree proefde ik in ieder geval nog niet eerder en dus ben ik naar beiden zeer benieuwd.

Foto Whiskybase.com

Ik start met The Spice Tree. Naar alle waarschijnlijkheid betreft het de botteling van 2018. De blended malt zou samengesteld zijn uit Clynelish, Dailuaine en Teaninich whisky’s en is afkomstig uit vaten van Amerikaans en Frans eikenhout. Botteling vond plaats op 46% en er is niet koud gefilterd of bijgekleurd.

  • Neus: Zoet en licht kruidig met vooral mooie fruittonen van sinaasappel, appel en wat tropische vruchten.
  • Smaak: Zacht en licht prikkelend met ook hier vooral zoete en fruitige smaken.
  • Afdronk: Medium lengte met ook hier het fruitige zoetje.

Een makkelijk drinkbaar glaasje, vriendelijk in de mond en lekker fruitig. Wat mij betreft een score van 85 punten waard.

Foto Whiskybase.com

Tijd voor The Peat Monster. Zoals gezegd heb ik die jaren geleden een keer geproefd. Dat zal toen waarschijnlijk de eerste versie geweest zijn. Het sample dat ik nu in het glas heb is waarschijnlijk ook afkomstig uit 2018. Ik heb over de samenstelling niet veel terug kunnen vinden behalve dan dat het een basis betreft van bekende Islay whisky’s (met name Caol Ila) aangevuld met whisky uit de Highlands. Ook hier is op 46% gebotteld zonder bijkleuren of koud filteren.

  • Neus: Verrassend licht in de turf. Vooral een zoetje van honing en citrusfruit met op de achtergrond ook wat appel.
  • Smaak: Hier is duidelijk meer turfinvloed aanwezig zonder echt een “monster” te worden. Ook hier weer een mooi zoetje met fruit en honing.
  • Afdronk: Mooie lengte met afwisselende aroma’s van turfrook en zoete tinten.

Ook zeer drinkbaar, vooral voor de niet peat-heads een mooie introductie in geturfde whisky’s. Ook deze whisky geef ik een score van 85 punten mee.

Ik kijk alweer uit naar de volgende sampleruil met Marc!

Een gedachte over “Twee samples van Compass Box

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *