Twee keer Linkwood via Cask2Share

door | mei 19, 2022

Ooit krijgen mijn kinderen van mij hun eigen start van een whiskycollectie. Van mijn eerste whiskyreizen bracht ik voor ieder een handfill fles mee en van alle CasQueteers aandelen die ik uit heb staan gaat ook steeds een fles naar beide zoons. Van Cask2Share had ik nog niets voor ze apart gezet maar daar is nu ook verandering in gekomen. Voordeel is dat er bij deze flessen ook een sample is meegeleverd en ik de whisky’s dus toch alvast kan proeven.

Dit is ongeveer net zo’n vergelijking als met de casksamples van de CasQueteers aandelen Linkwood die ik nog uit heb staan. Ook in dit geval gaat het om twee Linkwood whisky’s uit respectievelijk 2009 en 2010 en ook hier gaat het om een Oloroso rijping en een PX rijping. Een belangrijk verschil is wel dat deze versies inmiddels wél gebotteld zijn.

Linkwood 2009 PX Quartercask voor de Dutch Single Malt Warriors

Deze Linkwood is de eerste botteling die voor Facebook groep Dutch Single Malt Warriors is uitgebracht. Voor deze botteling werd de hulp ingeschakeld van Djurre van Kouwen en de mogelijkheden van zijn Dram Charaidean bottelingen. Van deze bottelaar heb ik al meer flessen in de kast staan, waaronder ook al een Linkwood. Laat dat nou een zustervat zijn van dit vat.

De spirit van deze botteling werd op 27 april 2009 gedistilleerd. Voor de rijping werd een PX hogshead gekozen dat uiteindelijk op 27 september 2021 door Dram Charaidean gebotteld zou worden. Er werd niet koud gefilterd, verdund of bijgekleurd. De vatsterkte is vastgesteld op 56%.

  • Neus: Kruidig en zoet, ook een wat ziltig karakter. Mooie geuren van donker fruit, sinaasappelmarmelade en een zoete appel. Een aantrekkelijke geur.
  • Smaak: Licht prikkelend en verwarmend. Mooie zoete tonen, vooral fruitig. Donker fruit, een rijpe appel en een licht bittertje van sinaasappelmarmelade.
  • Afdronk: Mooie lengte waarin de aroma’s uit geur en smaak goed aanwezig blijven.

Met 87 punten krijgt deze wat mij betreft dezelfde waardering als de fles uit het zustervat die ik al eerder had gekocht.

Linkwood 2010 Oloroso Sherry butt Perfect Dram

In dit geval gaat het om een vat dat door bottelaar Perfect Dram is verdeeld over twee verschillende etiketten. In eerste instantie werden flessen verkocht voor het Nederlandse Korps Mariniers. Hiervoor werden uiteindelijk 400 flessen gelabeld. Het restant van de flessen werd met een ander etiket op de markt gebracht. Dit label kreeg de naam “The black swan of Roderick Mackenzie” mee. Dit leverde nog eens 245 flessen op.

Deze whisky werd gedistilleerd op 5 maart 2010 en na een rijping van 11 jaar in Oloroso sherry butt met nummer 302800 gebotteld op 26 augustus van het afgelopen jaar. Ook hier geen bijkleuring, verdunning of koude filtering. Hier is het alcoholpercentage gemeten op 52,5%.

  • Neus: Ingetogen maar wel met een zoet karakter. Een kruidigheid die neigt naar een zoete sojasaus.
  • Smaak: Zacht en romig in de mond. Ook hier gaat de kruidigheid richting sojasaus maar er is ook een hint van cacao aanwezig. Ook wat fruitige tonen die wat meer op de achtergrond blijven.
  • Afdronk: Mooie afdronk met ook weer de hint van soja en cacao.

Ik vind dit ook een mooie whisky hoor. Een bijzondere combinatie van aroma’s die wat mij betreft met 86 punten ook een zeer dikke voldoende krijgt!

De jongens moeten zelf nog maar even uitmaken wie welke fles in zijn collectie wil hebben. Voor mij alvast een mooi vooruitzicht dat er later altijd wat lekkers op me staat te wachten als ik op visite ga.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *