Tormore 2004, Malts of Scotland

door | augustus 2, 2022

Na een periode waarin ik best veel flessen heb aangeschaft heb ik mezelf maar eens even verplicht om eerst de samplevoorraad maar eens te gaan doorspitten voordat er weer nieuwe aankopen gedaan gaan worden. Met Marc van Grunsven en Jonny Coulon heb ik twee whiskyvrienden waarmee ik regelmatig tot een sampleruil kom en dit sample is afkomstig van de laatste.

Tormore past wat mij betreft in een rijtje met Glen Ord, Glen Elgin, Benrinnes en Glenburgie. Je komt maar weinig tegen aan officiële bottelingen maar bij de onafhankelijke bottelaars zijn soms echte pareltjes te vinden. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar deze botteling, zéker ook omdat ik de bottelaar altijd wel interessant vind. Mooie flessen, vaak een mooie inhoud, maar toch komt er steeds maar niet van zelf een Malts of Scotland fles te kopen. (Ja, één keer samen met een aantal andere liefhebbers een mooie Longmorn als ik me niet vergis.)

Foto Whiskybase.com

De spirit voor deze whisky werd gedistilleerd in 2004. De initiële rijping heb ik niet kunnen achterhalen al zal dat waarschijnlijk een ex-Bourbon cask geweest zijn zoals dat meestal gebeurt bij Tormore. Wat wel bekend is is dat deze botteling een finish gehad heeft in een vat dat eerst een rode Bordeaux wijn bevat heeft. Hoe lang deze finish geweest is is dan weer niet bekend. De totale rijpingstijd bedraagt in ieder geval 14 jaar. Het vat leverde 245 flessen op op een vatsterkte van een stevige 59,4%.

  • Neus: Caramel, gemalen koffie, marmelade en natuurlijk wijn. Fruitige tonen van druiven, pruimen en op de achtergrond een zoete appel.
  • Smaak: Licht prikkelend op de tong maar meteen ook mooi zoet en fruitig. Caramel en koffie zijn verdreven naar een bescheiden plek op de achtergrond.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk die eindigt met de zoete appel.

Deze Tormore is weer een mooie whisky met een zeer fijne balans. Ik heb er een score van 88 punten aan gegeven. Jonny bedankt voor dit sample!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *