Timorous Beastie 40yo Blend

door | november 9, 2020

Het was na de vakantieperiode tijd de koppen weer eens bij elkaar te steken in de zoektocht naar een nieuw te beoordelen juweel. Het digitale overleg vond plaats en de keuze viel op de bijzondere nieuwe botteling van Douglas Laing. Een 40 jaar oude blended malt whisky met de naam Timorous Beastie. Ik ben zeer benieuwd of dit beestje zo timide is als de naam doet vermoeden.


De naam van de whisky verwijst naar het gedicht Tae a Moose (To a mouse) dat dichter Robert Burns in 1785 schreef. Een gedicht over de beslommeringen van een veldmuis die zijn zorgvuldig gebouwde nest verwoest ziet worden door de mens en zijn werktuig. De eerste strofe van dit gedicht gaat als volgt:

  • Wee, sleekit, cow’rin, tim’rous beastie, (Small, crafty, cowering, timid little beast,)
  • O, what a panic’s in thy breastie! (Oh, what a panic is in your little breast! )
  • Thou need na start awa sae hasty (You need not start away so hasty )
  • Wi bickering brattle! (With argumentative chatter! )
  • I wad be laith to rin an’ chase thee, (I would be loath to run and chase you,)
  • Wi’ murdering pattle. (With murdering plough-staff.)

Uiteindelijk geeft Burns in zijn gedicht aan dat hij zich niet zo’n zorgen maakt om de bange muis maar juist meer om de mensheid en wat de toekomst hen nog zal brengen. Toch laat ik het flesje maar even tot rust komen en wennen aan zijn nieuwe omgeving šŸ˜‰ .

Dan wordt het tijd de whisky te beschrijven. Dit moet toch wel een bijzondere ervaring worden. Een blended malt waarvan de afzonderlijke bestanddelen allen minimaal 40 jaar hebben mogen rijpen. Zonder gebruik van kleurstof of koude filtering gebotteld op een vatsterkte van maar liefst 54,7%, bijzonder hoog voor een whisky van die leeftijd. Alle gebruikte whisky’s zijn afkomstig uit de Highlands waarbij met name Glen Garioch, Dalmore en Glengoyne genoemd worden. In een totale oplage van 1080 flessen voel ik me vereerd deze bijzondere whisky te kunnen gaan beoordelen.

Neus: Heel bijzonder, het lijkt in het begin wel zo’n ouderwetse snoeppot waar de geur van zuurtjes en boterbabbelaars vechten om de boventoon. Als het glas wat langer staat komt er ook iets van sinaasappel en perzik boven. Ook een vleugje honing. De geur doet me vermoeden dat er met name vaten uit de Bourbon hoek gebruikt zijn.

Smaak: Wat een heerlijk romig en vol mondgevoel is dit zeg! Het lijkt alsof er een direct een vettige coating van smaken door de hele binnenkant van de mond wordt aangebracht. In het begin behoorlijk kruidig, een beetje (wit) peperig. Al snel nemen de zoete en fruitige tonen het over.

Afdronk: Prachtig van lengte. De aangebrachte mondcoating komt langzaam los…

Deze whisky maakt de hooggespannen verwachtingen in alle opzichten waar! Aan de ene kant is het jammer dat er geen hele fles van in mijn kast staat maar ja, dit soort bedragen gaat mijn budget ver te boven. Gelukkig ben ik lid van een prachtig collectief waar dit soort flessen toch (gedeeltelijk) binnen bereik zijn gekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.