Unnamed Orkney 2005 van The Ultimate

door | november 13, 2020

Een whiskyliefhebber die van zijn collega’s een fles krijgt aangeboden bij het afscheid uit een ploeg, dat zijn de leuke cadeautjes niet dan? Dat ik dan een mailtje krijg om te helpen bij de keuze voor een leuke fles voor het beschikbare bedrag vind ik dan weer heel leuk. De persoon in kwestie was al enkele keren aanwezig bij proeverijen en heeft inmiddels de charme van de onafhankelijke bottelingen mogen ontdekken. Vandaar dat mijn oog viel op een leuke fles van bottelaar Van Wees. Het werd een Unnamed Orkney uit The Ultimate serie. 


In de regel gaat het bij de Unnamed Orkney bottelingen om whiskies die afkomstig zijn van de Highland Park distillery. Een andere mogelijkheid zou uiteraard Scapa zijn of misschien een blended malt van de beide distilleries. We gaan in dit geval toch maar uit van HP. De fles werd enkele weken geleden bij mij thuis geopend en na het proeven werden ook nog twee samples apart gezet zodat Peter en ik er eens goed voor kunnen gaan zitten. 

Het betreft een whisky die werd gedistilleerd in mei 2005. Rijping vond plaats in een hogshead  tot in april 2019 werd overgegaan tot botteling. Uiteraard werd niet bijgekleurd of koud gefilterd. De whisky werd wel teruggebracht tot een alcoholpercentage van 46%. Het vat leverde in totaal 411 flessen op.

Foto afkomstig van Whiskybase.com

Notities van Peter

  • Neus: Een frisse appel, gras, heide, citrus en een beetje rook.
  • Smaak: Appel, kruiden, honing en weer een beetje rook.
  • Afdronk: Een niet heel lange afdronk met wat rook en een zoet randje van appel en honing.

Ik ben over het algemeen niet zo’n liefhebber van Highland Park, met uitzonderingen daargelaten. Ook in dit geval is dit niet echt mijn smaak al is deze wel erg toegankelijk en zeker niet slecht.
Wat mij betreft dus zeker een voldoende met een score van 83 punten.

 Notities van Jeroen

  • Neus: Een vrij frisse neus met tonen van gras en heide. Daarnaast citrusfruit en honing.
  • Smaak: Een romig mondgevoel waarbij direct een rokerig tintje (houtskoolvuurtje) naar voren komt. Dit wordt opgevolgd door citrusfruit en honing met ook een licht bittertje achter op de tong.
  • Afdronk: Het bittertje en het vleugje rook blijven redelijk aanwezig waarbij honing een zoet randje meegeeft.

Niet verkeerd maar ook niet heel bijzonder. Gewoon een mooie whisky. Ik ben vooral blij dat ik mijn collega er blij mee heb kunnen maken. Dat maakt de fles dan wel weer bijzonder. Ik geef deze fles een score van 84 punten mee. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.