Een ruil van Ultimate Benrinnes samples

door | november 4, 2020

Met grote regelmaat deel ik mijn hobby met anderen. Gezellig met meerdere Whiskyliefhebbers bij elkaar zitten en van elkaars collectie proeven. Ook het uitwisselen van samples is een leuke mogelijkheid om andere Whisky’s te proeven dan die uit je eigen collectie. In september van 2015 gaf me dit de mogelijkheid een andere Benrinnes te proeven dan de fles die ik in mijn eigen collectie had.


De social media en smartphones maken het tegenwoordig ook erg makkelijk om contact te hebben met andere liefhebbers. Zo kreeg ik destijds een bericht van onze, inmiddels helaas overleden, Whiskyvriend Dick. Hij liet mij weten dat hij een fles Benrinnes gekocht had. Daarbij vermelde hij dat Jeroen hem verteld had, dat ik deze fles ook in mijn kast zou hebben. Het klopt, nou bijna dan. Ik heb inderdaad ook een fles Benrinnes van ‘van Wees’ in mijn collectie, alleen uit een ander jaar.

We spraken meteen wat af om een sample uit te wisselen. Ik ben nog nooit echt teleurgesteld met een botteling van the Ultimate, dus deze vergelijking kon ik dan ook niet voorbij laten gaan. Vorige week hebben we de samples uitgewisseld en ga ik er eens lekker voor zitten! 

Benrinnes vs Benrinnes

De fles van Dick:
Benrinnes 1997 The Ultimate
17 yo
Hogshead Cask 2137
Bottle 126/311
46% Abv

Mijn Fles:
Benrinnes 1995 The Ultimate
18 yo
Hogshead Cask 5889
Bottle 247/325
46%

Neus:
Zo ongeveer alles is hetzelfde behalve dan dat de 1995 een jaar langer in het vat rijpte. De aroma’s zijn van beide dan ook bijna gelijk. Veel vanille, toffee , fruit (appel) beide een echt zoete neus met wat kruidige bloemen aroma’s . De 1995 wat voller en meer hout en de 1997 wat zoeter.

Smaak:
1995 Voelt olieachtig aan in de mond. Moutig, vanille, butterscotch en appel zijn de eerste smaken die ik ervaar. Meteen volgen dan honing, noten, hout en citrus. Later ook kruidige bloemen (lavendel). 1997 Komt wat zachter binnen, maar heeft toch ook wel dat olieachtige gevoel in de mond. Vanille, butterscotch en appel (meer appel dan 1995). De houttonen en lavendel zijn hier beduidend minder aanwezig. Het lijkt er op dat de 1997 het wint aan de zoete kant en de 1995 wint op de stevige smaken en heeft iets meer body.

Afdronk:
Beide erg prettig en middel lang. De 1995 is iets langer en heeft ook in de finish de lavendelachtige smaken. Hij eindigt dan met de zoete smaak van honing. De 1997 heeft een iets kortere finish en is ook hier wat zachter dan zijn iets oudere variant.

Het was weer een erg aangename vergelijking van twee erg mooie Single Malt Whisky’s van the Ultimate.
Dick bedankt voor de sample swap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.