De ultieme Ultimate proeverij, inleiding

door | maart 10, 2022

Alweer een aantal maanden geleden werd deze proeverij aangekondigd. Ik moest er even over nadenken want laten we eerlijk zijn, de entree is voor “normale” proeverijen flink. Maar ja, het betreft hier dan ook geen “normale” proeverij. Een bijzondere line up met zeldzame (en dus dure) whisky’s maakten het voor mij dan ook best makkelijk om toch de knoop door te hakken en een kaartje te kopen. Het wachten op zondag 6 maart 2022 was begonnen…

Lange tijd was er een of ander virus dat nog roet in het eten kon gooien maar gelukkig is het grootste gevaar daarvan geweken. Een andere Rus zorgt nu voor een ander gevaar maar goed, laten we het gezellig houden. Dat was immers de bedoeling van initiator en organisator John de Vries. Gezelligheid onder het genot van zeldzame drammetjes.

Een goed gevuld Minos Pallas voorafgaand aan de proeverij

John de Vries is gepensioneerd en heeft een deel van van zijn vrije tijd gestopt in de whiskyhobby. Zo werd hij na een cursus bij Bob Wenting een gecertificeerd Whiskyambassador en stond hij ook al bekend als “The Balvenie man” omdat hij samen met Tony van Rooijen gepassioneerd proeverijen van deze distillery verzorgde.

In de afgelopen 3 jaar is er bij John een soort zoektocht naar oude Ultimate bottelingen gestart. Hij vindt zijn flessen via de Marketplace van Whiskybase, veilingen in het Verenigd Koninkrijk en soms ook particuliere collecties. Soms leidt dat dan tot een proeverij als deze en dan was dit inmiddels ook alweer de tweede editie.

Een warm welkom

Plaats van handeling was Grieks specialiteiten restaurant Minos Pallas in Nieuwegein. Een mooie centrale ligging die daardoor garant staat voor een gevarieerd gezelschap uit het hele land. Na een warm welkom met een heerlijke whiskytruffel en een glaasje Miltonduff (door Gordon & MacPhail gebotteld vanwege het 100 jarig bestaan van Van Wees), kon de proeverij gestart worden.

Een bijzonder line up

Met een extra fles die aan de reeds bekende line up was toegevoegd kwam het totaal op 8 flessen, een mooi aantal om op te delen in 4 vervolgblogjes. De samples staan veilig in de kast dus binnenkort mag ik er nog eens goed voor gaan zitten.

John, alvast dank voor deze mooie proeverij en de kans om dit soort oudjes te kunnen proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *