Clynelish 1991, The Ultimate

door | november 13, 2020

Begin 2015 maakten we Oss bekend met de bottelingen van The Ultimate. In twee avonden vierden we toen de introductie van deze serie bij Wijnhuis Oss. Een van de mooiste whiskies uit de toenmalige line up was in mijn beleving een 23yo Clynelish. Laat ik daar nou nog een sample van gevonden hebben.


In de voorbereiding op een mini proeverij kwam ik het sample tegen in een bak met meer oud lekkers. Deze flessen zijn al lang uitverkocht dus het sample mocht de zaak verlaten en dat gaf mij de mogelijkheid er nog eens uitgebreid voor te gaan zitten. Eens kijken wat ruim 5 jaar in een sampleflesje doet met zo’n whisky.

Foto Whiskybase.com

Het betreft hier een dual cask botteling van Clynelish. Gedistilleerd in 1991 en te rijpen gelegd in twee hogsheads met de vatnummers 13213 en 13214 die werden samengevoegd voorafgaand aan de botteling. Teruggebracht tot een alcoholpercentage van 46%, niet bijgekleurd en niet koud gefilterd. 

  • Neus: Boterbabbelaars, vanillesuiker, mandarijn, sinaasappel, licht kruidig randje in de richting van bouillon en een vleugje as van houtskool.
  • Smaak: Zacht en romig in de mond, zoete citrus met een heel licht pepertje en een zacht rokerig randje
  • Afdronk: In de afdronk komt het bouillon tintje iets meer naar voren in een verder mooie lange zoete afdronk.

Met terugwerkende kracht heb ik deze fijne Clynelish een score van 88 gegeven. Wat een heerlijk drammetje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *