Caol Ila 2009

door | november 13, 2020

De vakantie periode is weer voorbij en net als ieder jaar komt er na mijn vakantie een verhaal over mijn souvenir. Dit jaar was ik in Nederland en heb dan ook nog eens voor een Nederlandse bottelaar gekozen. Een Caol Ila, gebotteld door Van Wees in hun The Ultimate serie.


In verband met het hele gebeuren rond het Corona virus dat de hele aarde teistert, hadden we geen vakantie geboekt. Een zomervakantie zonder even echt weg te zijn voelde toch niet helemaal goed. Dus op het laatste moment toch nog maar besloten om een aantal dagen naar een camping te gaan.

Op nog geen uur rijden vonden we een leuke camping waar we een week konden verblijven. De camping was vlak bij het plaatsje Asten en al snel wist ik daar de plaatselijke slijterij te vinden. Want zoals ieder jaar ga ik altijd op zoek naar een plaatselijke slijter, om daar een fles te kopen waarvan ik in en na mijn vakantie kan genieten. Een prachtige zaak in Asten genaamd ‘ Uw Drankspecialist’, met een kelder die volledig is ingericht voor Whisky. Na een halfuurtje langs de schappen te struinen, heb ik een keuze kunnen maken.

Caol Ila 2009 The Ultimate
Gedistilleerd op 28-09-2009
Gebotteld op 21-11-2018
Refill Sherry Butt 317864
Cask strength 59.0% Abv
554 Flessen

Neus: Honing, karamel, hout, citrusvruchten en een aangename turfrook.
Smaak: Olieachtig. Erg vol van smaak met eerst wat zoete smaken gevolgd door turfrook, een peper, appel, kruiden en zelfs een wat gember achtige smaak.
Afdronk: Middellang met weer turfrook en honing.

Ondanks het hoge alcohol percentage, is deze erg vriendelijk om te drinken. De turf overheerst niet en er is dus een prettige balans van smaken. Een erg verassende whisky voor zijn leeftijd.

Bij terugkomst heb ik er natuurlijk voor gezorgd dat Jeroen deze ook eens kon proeven en ook hij heeft er wat notities bij gemaakt.

Neus: Citrus en subtiele turfrook.
Smaak: Vol en romig. Zacht voor de leeftijd en alcohol percentage. Fruitige citrustonen onder een fijn laagje turfrook dat niet overheersend is. Later ook nog een beetje honing.
Afdronk: Mooie lengte. Fijn samenspel van citrus, zoete honing en turfrook.

Zowel Jeroen als ik zijn beide verrast door deze sterke en jonge whisky. Subtiel en aardig in balans.

Fijn flesje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *