Laphroaig 12yo The Exclusive Malts

door | maart 18, 2023
Laphroaig 12yo The Exclusive Malts

Nóg zo’n mooie fles die ik gevonden heb bij mijn bezoek aan Duitsland. Deze specifieke fles vond ik al tijdens mijn online bezoek aan de website van Whiskyland. Best bijzonder om deze Laphroaig 12yo The Exclusive Malts überhaupt nog ergens aan te kunnen komen. Gelukkig wilde de eigenaar van de winkel de fles voor me apart zetten, samen met de Glenburgie van vorige week. Ook de Caol Ila uit deze CWC-serie kwam bij dit bezoek mee.

In het begin van mijn whiskyhobby was Laphroaig een distillery waar ik regelmatig iets van in de kast had staan. De oude 10yo, de Quartercask, een prachtige Cairdeas botteling en een PX rijping die ik ooit van Schiphol meenam zijn er vier die ik me zéker kan herinneren. Inmiddels was het alweer een lange tijd geleden dat ik een Laphroaig kocht. Ik koop nou eenmaal niet vaak iets wat ik al eerder kocht.

Dit is echter een heel ander verhaal. Een onafhankelijk gebottelde Laphroaig kom je al niet vaak tegen. Deze is ook nog eens gebotteld door David Stirk toen hij nog eigenaar was van The Creative Whisky Company. Eerdere ervaringen met flessen van de CWC doen mij vermoeden dat dit wel iets moois móét zijn.

Deze whisky heeft zijn oorsprong bij de Laphroaig distillery waar op 21 september 2005 een gedeelte van een batch new make spirit werd gebruikt om een refill hogshead (vatnummer 3408) mee af te vullen. Ergens in 2018, maar vóór 21 september, werden uit dit vat 317 flessen whisky gevuld. Het alcoholpercentage werd vastgesteld op 56,2% en er werd niet koud gefilterd of bijgekleurd. Just the way we like it…

  • Neus: Zoete turfrook met in het begin ook een licht zwavelig accentje, dit trekt echter snel weg. Hints van citrusfruit, sinaasappelschil, marmelade en ook droge kruiden.
  • Smaak: Een lichte prikkel op de tong maar vrij direct heel vol en romig in de mond. Zoethout, een hint van salmiak, citrusfruit en dat allemaal onder een mooie, stevige laag medicinale turfrook.
  • Afdronk: Lang en rokerig met ook hier weer een beetje zoethout en een licht ziltig randje salmiak. Fruitige tonen kom je in de afdronk niet meer tegen.

Dit is echt een hele mooie fles om erbij te hebben! Ik hoop snel nog eens tegen zoiets moois aan te lopen. Van mij krijgt deze fles een score van 88 punten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *