Caol Ila 10yo The Exclusive Malts

door | maart 4, 2023
Caol Ila 10yo The Exclusive Malts

Als het om Islay whisky’s gaat dan denk ik dat Caol Ila toch wel mijn favoriete distillery is. Misschien komt dat ook wel doordat er zoveel van op de onafhankelijke markt beschikbaar is want dat is toch vooral het segment waar ik mijn flessen uit selecteer. Toen ik bij het recente slijterijbezoek in Duitsland dan ook deze fles verloren in het schap zag staan, kon ik het weer niet laten. Deze Caol Ila 10yo The Exclusive Malts moest mee naar Oss.

The Exclusive Malts was een van de prachtige series die door David Stirk gebotteld werden toen hij nog de eigenaar was van The Creative Whisky Company. Dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden en bottelingen zoals deze kom je eigenlijk dan ook niet meer tegen. Nu ging ik zomaar met twee verschillende bottelingen uit de serie naar huis maar daarover later meer. Terug naar deze Caol Ila.

Foto Whiskybase.com

Op 13 april 2006 werd een hogshead met vatnummer 303019 afgevuld met new make Caol Ila spirit. Het vat werd aangekocht door David Stirk en in 2016 werd overgegaan tot het bottelen van de gerijpte whisky. Zonder verdunnen, koud filteren of bijkleuren leverde dit vat 244 flessen op met een gemeten alcoholpercentage van 55,6%.

  • Neus: Subtiele turfrook in een geur van zoet citrusfruit. Licht ziltig richting salmiak en sigarenas.
  • Smaak: Meer turf in de smaak dan in de geur. Een zacht en romig mondgevoel met ook hier weer wat zoet citrusfruit en vooral ook ziltige tonen.
  • Afdronk: Wat minder lang dan je zou verwachten maar wel met mooie aroma’s.

Een fijne nieuwe aanwinst die met een wat langere afdronk zeker de 88 punten zou hebben aangetikt. Nu blijf ik steken op een puntje minder maar dat is nog steeds heel erg netjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *