Speyside Region 1995, The Whisky Agency

door | augustus 12, 2021

Ik blijf het zeggen, sampleruil is een prachtig onderdeel van de whiskyhobby. Zo kwam ik na een ruil met Rien Caarels in het bezit van een aantal zeer mooie samples en dit is daarvan helaas alweer de laatste. Ik geloof niet dat ik al ooit iets van The Whisky Agency in het glas heb gehad dus dat is dan meteen een mooie primeur.

Het betreft in dit geval een botteling die in samenwerking met Bresser en Timmer is uitgebracht als Specialists’ Choice voor de Nederlandse whiskyslijters. Er is van alles bekend over de whisky maar niet van welke distilleerderij hij komt. De ligging is in ieder geval in de Speyside.

Foto Whiskybase.com

Wat weten we dan wel? Distillatie vond plaats in 1995 en na 17 jaar rijping in een enkel refill sherry vat werd in 1012 overgegaan tot botteling. Er werd niet koud gefilterd of bijgekleurd. Er werd wel verdund tot 46%. Het vat leverde 409 flessen op.

  • Neus: Begint wat vreemd, funky zoals ze dat noemen. Misschien ietwat zwavelig, rubberachtig. Na een minuut of 10 in het glas is dit verdwenen en komt er een mooie fruitigheid naar boven met zoet citrusfruit. Daarnaast misschien zelfs iets van een geur van bloemen.
  • Smaak: Zoet en fruitig met een licht kruidig houttintje. Zoet citrusfruit en ook wat hints van tropisch fruit.
  • Afdronk: Middellang en prettig met lichte kruiden en zoet fruit.

Deze had echt wat tijd nodig in het glas. De funky start doet me denken aan een 14yo Glenlivet van Adelphi die ik nog in mijn kast heb staan. Die werd gedistilleerd in 1994. Het zou zomaar familie kunnen zijn… Rien, wederom bedankt voor dit mooie sample!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *